Путін кинув ультимативний виклик команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін кинув ультимативний виклик команді Зеленського

Путін кинув ультимативний виклик команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна влаштувала новий демарш на засіданні ТКГ по Донбасу і навмисне зірвала переговори, які закінчилися черговим скандалом. Кремль почав вести несанкціонований аудіо і відеозапис зборів, через що діюча голова ОБСЄ в Україні та ТКГ Хайді Грау була змушена перервати засідання в зв'язку з порушенням російською стороною режиму конфіденційності. Більш того, куратор Путіна по Донбасу Борис Гризлов поставив офіційному Києву новий категоричний ультиматум, погрозивши Україні відповіддю бойовиків ОРДЛО, якщо команда українського лідера Володимира Зеленського продовжить наполягати на поверненні Донбасу на своїх умовах. Чим закінчилися переговори ТКГ по Донбасу, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Офіс президента України і Россмо.

Відзначається, що на засіданні ТКГ близько чотирьох годин тривало обговорення процедурних питань. Справа в тому, що команда Путіна вирішила вести несанкціонований аудіо та відео запис роботи ТКГ - глава делегації РФ Борис Гризлов заявив про намір в односторонньому порядку публікувати аудіо та відео записи переговорів. Представниця ОБСЄ запропонувала зробити паузу в роботі ТКГ і провести позачергове засідання, щоб домовитися про єдиний для всіх учасників кодекс поведінки та інформаційної політики. Її пропозицію підтримала українська делегація.

В ОПУ уточнили, що глава делегації України в ТКГ Леонід Кравчук на початку засідання закликав Гризлова не блокувати переговорний процес і зосередитися на питаннях, у вирішенні яких зацікавлені громадяни України.

"Не висувайте нам ультиматумів. Ми не в СРСР і не під Кремлем. Україна - незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй які б то не було умови! Не потрібно створювати перепон, а потрібно рухатися вперед, зосередившись на посиленні режиму припинення вогню, звільнення утримуваних сторонами осіб, врегулювання проблем, у вирішенні яких зацікавлені прості люди", - сказав Кравчук, звертаючись до Гризлова.

Куратор Путіна по Донбасу Гризлов, коментуючи підсумки переговорів ТКГ, заявив, що засідання опинилося "на межі зриву" через небажання ОБСЄ і України вести його аудіо і відео фіксацію. Він накинувся із звинуваченнями на ОБСЄ, звинувативши посередника в переговорах "монопольно залишити за собою право вирішення, хто повинен інформувати громадськість про їх хід".

Більш того, Гризлов обурений тим, що на сайті президента України зазначено, що головною метою української делегації, як і всієї держави, є повернення виключно на українських умовах всіх тимчасово окупованих територій.

"Це принципово суперечить самій основі Мінських угод. Безумовно, така позиція юридично нікчемна, але політичні наслідки у неї катастрофічні. Українська влада змушує представників Донецька та Луганська вжити заходів у відповідь і не повинна скаржитися, коли ці заходи будуть реалізовані. Києву краще повернутися до виконання "Мінська", до виконання своїх колишніх передвиборних обіцянок", - поставив ультиматум Києву Гризлов.

Крім цього, Гризлов розкритикував рішення Зеленського вивести зі складу делегації Вітольда Фокіна. Він вважає, що серед представників Києва "це був єдиний професіонал, який називав речі своїми іменами".

Важливо нагадати, що це не перше засідання ТКГ Донбасом, яке зриває команда Путіна. На попередніх переговорах, 16 вересня, робота політичної підгрупи і обговорення обміну полоненими Кремль заблокував, так як домагається проведення місцевих виборів в так званих "ЛНР" і "ДНР".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна вирішила поскаржитися на офіційний Київ в ОБСЄ. У Кремлі незадоволені тим, що команда українського лідера Володимира Зеленського зайняла жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Путіну, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує - в офіційній Москві обурені, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?