США неочікувано змінили позицію щодо Лукашенка та Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

США неочікувано змінили позицію щодо Лукашенка та Білорусі

США неочікувано змінили позицію щодо Лукашенка та Білорусі
Джерело:  online.ua

Команда очільника Білого дому Дональда Трампа неочікувано для всіх утрималася від приєднання до канадських і британських санкцій щодо Білорусі та режиму нелегітимного президента Олександра Лукашенка. За попередніми даними, це сталося тому, що офіційний Вашингтон чекає, поки Європейський Союз зможе прийти до спільної позиції щодо своїх білоруських санкцій. Цю інформацію підтвердили чотири анонімні джерела агентства Reuters, передає ONLINE.UA.

Як уже згадувалося раніше, ще в серпні Євросоюз пообіцяв ввести санкції щодо Білорусі за фальсифікацію президентських виборів і порушення прав людини, однак Кіпр раптово ці санкції заблокував та публічно почав вимагати ввести санкції проти Туреччини. Декілька днів тому стало відомо, що Британія, Канада і Сполучені Штати планують ввести спільні санкції щодо окремих білорусів. Однак 29 вересня санкції ввели лише Велика Британія та Канада.

"Вашингтон утримався від приєднання до цих заходів, оскільки вважає, що ЄС може досягти консенсусу на засіданні Європейської ради на цьому тижні. Одне з джерел, знайомих з цим питанням, повідомило, що американський пакет, включаючи санкції за порушення прав людини, по суті готовий, але терміни його введення в дію невизначені", - йдеться в повідомленні.

Команда американського лідера Дональда Трампа поки не пояснила, чому не захотіла приєднатися до Британії і Канади у введенні санкцій, однак в Державному департаменті США пізніше повідомили, що повністю підтримують цей крок. Окрім того, там нагадали, що американські санкції вже застосовуються до 16 білорусів.

"Ми тісно координуємо свою діяльність з нашими європейськими партнерами з метою притягнення до відповідальності тих, хто причетний до порушень прав людини і репресій в Білорусі", - наголосив один із американських дипломатів - представник Держдепу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 30 вересня канцлерка ФРН Ангела Меркель офіційно підтвердила, що готова через декілька днів зустрітися з головною суперницею Олександра Лукашенка та очільницею білоруської опозиції Світланою Тихановською.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?