У США втерли носа Путіну через український Крим
Категорія
Україна
Дата публікації

У США втерли носа Путіну через український Крим

У США втерли носа Путіну через український Крим
Джерело:  Крим.Реалії

В Україні активно готуються до військового наступу Росії з боку окупованого Криму заради захоплення гідротехнічних споруд Північно-Кримського каналу на Херсонщині, які дозволять президенту РФ Володимиру Путіну вирішити проблему з питною водою на українському півострові. Однак експосол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що Росія навряд чи зважиться на військові дії через дефіцит води в Криму, так як без масштабної операції захопити греблю не вийде, а потужний наступ - це досить складне завдання для Росії. Крім того Пайфер втер носа Путіну і нагадав, що йому слід було подумати про водопостачання Криму, перш ніж незаконно захоплювати український півострів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим.Реаліі.

"Я можу зрозуміти стурбованість Росії, але вона повинна була подумати про це, перш ніж незаконно захоплювати Крим в 2014 році", - підкреслив Пайфер.

А тепер, на його думку, Путіну навіть силою захопити гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу на Херсонщині буде важко, тому він навряд чи зважиться на військові дії, так як якщо дивитися на канал від точки, де той виходить з Дніпра, і до точки, де він фактично перетинає лінію з Кримом, то його довжина становить близько 100 кілометрів.

"І якщо ви збираєтеся захопити цей канал і пустити по ньому воду - ви повинні контролювати весь канал, оскільки в іншому випадку його можуть заблокувати. Це була б серйозна військова операція. Я думаю, що операція такого масштабу майже напевно призведе до нового раунду ще більш жорстких санкцій з боку Сполучених Штатів і Європи. Санкції допоможуть надати стримуючий ефект на росіян, якщо ті задумають щось подібне. Крім того, масштаби таких військових дій - це досить складне завдання для Росії ", - пояснив Пайфер.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 роки ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. Станом на початок літа рівень наповнення водосховищ природного стоку Криму виявився більш ніж в два рази нижче, ніж до літа минулого року.

В окупованому Криму вже настав момент, коли питна вода для населення практично закінчилася. Окупанти українського півострова з 24 серпня ввели жорсткий графік подачі води, хоча раніше "влада", яку призначив Кремль, запевняли, що всі проблеми з водою вдасться вирішити. Окупанти повідомили, що готуються до "найгіршого сценарію" з водопостачанням півострова. Підконтрольний Кремлю "глава" Криму Сергій Аксьонов сподівається, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в РНБО України допускають, що Путін піде на новий наступ на Україну  через дефіцит води в Криму. Заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос вважає, що у глави Кремля досить сил і засобів, щоб захопити не тільки гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу на Херсонщині, а й весь Північно-Кримський канал.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?