Євросоюз скликає терміновий саміт через Білорусь та Нагірний Карабах
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз скликає терміновий саміт через Білорусь та Нагірний Карабах

Євросоюз скликає терміновий саміт через Білорусь та Нагірний Карабах
Джерело:  online.ua

1 і 2 жовтня члени Європейського Союзу терміново зберуться у Брюсселі на саміт, щоб детально обговорити низку питань, серед яких - ситуація в Білорусі і Нагірному Карабаху. За попередніми даними, саміт стартує о 15.00 за місцевим часом. У листі-запрошенні очільника Європейської Ради Шарля Мішеля наголошується, що в ході першої сесії політики обговорять відносини з КНР, ситуацію в Білорусі, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального і ескалацію у Нагірному Карабаху. Окрім того, члени Євросоюзу також обговорять ситуацію в Східному Середземномор’ї і відносини з Туреччиною. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт ЄР.

"Наша мета - створити простір для конструктивного діалогу з Туреччиною для досягнення стабільності і безпеки в усьому регіоні, а також забезпечити повну повагу суверенітету і суверенних прав всіх держав-членів ЄС. Це буде можливо тільки за конструктивної участі Туреччини. Всі варіанти залишаються на столі переговорів для захисту законних інтересів ЄС і його держав-членів", - наголосив Шарль Мішель.

За словами впливового політика, також будуть обговорювати питання стійкості ЄС в умовах пандемії, зеленого і цифрового переходу. Окрім того, зазначається, що під кінець саміту заплановане коротке обговорення відносин з офіційним Лондоном. Нещодавно також очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель висловив сподівання, що на саміті члени Європейського Союзу дадуть зелене світло санкціям щодо команди білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Не можна також не згадати про те, що 29 вересня президент Франції Еммануель Макрон нарешті зустрівся з главою білоруської опозиції Світланою Тихановською. Відомо,що політики обговорили можливість організувати переговори про проведення нових президентських виборів у Білорусі і можливе посередництво інших країн, серед них – і Франції. Що цікаво, рішення французького лідера провести офіційну зустріч з Тихановською спровокувало справжню істерику в команді Лукашенка. Там почали скаржитися, що Литва "нав’язує" іншим Світлану Тихановську, як "визначну пам’ятку" для відвідування.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ангела Меркель зважилася на неочікуваний крок, щоб зупинити Лукашенка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?