ЄБРР раптово погіршив прогноз падіння ВВП України
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄБРР раптово погіршив прогноз падіння ВВП України

ЄБРР раптово погіршив прогноз падіння ВВП України
Джерело:  online.ua

Європейський банк реконструкції та розвитку озвучив нове важливе попередження офіційному Києву та усім українським громадян - він погіршив прогноз спаду ВВП України у 2020 році до 5,5%. Варто також звернути увагу на те, що в наступному році прогнозують його ріст на 3%. За словами фахівців із ЄБРР, ризики зниження залишаються суттєвими, відзеркалюючи невпевненість щодо майбутнього соціального дистанціювання, а також виконання зобов'язань із проведення політичних і структурних реформ у надзвичайно складний час. Окрім того, наголошується, що пандемія коронавірусу загострила структурні недоліки української економіки, призвела до спаду та різкого скорочення інвестицій у більшість секторів країни. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на прогноз ЄБРР.

Не можна також не згадати про те, що у травні цього року у ЄБРР очікували спаду ВВП України у 2020 році на 4,5% і відновлення у наступному на 5%.

"Попри складні умови, надійна грошово-кредитна політика зберегла макроекономічну стабільність, а нова програма МВФ, узгоджена в розпал пандемії, ще більше стабілізувала очікування і залучила суттєве фінансування від офіційного сектора та приватних інвесторів", - пояснюють експерти.

Аналітики також звертають увагу на те, за підсумками наступного року реальний ВВП буде на 1,6% менше докоронакризового рівня, а повернутися до нього в розрахунку на душу населення він зможе лише у четвертому кварталі 2022 року.

Варто нагадати, що падіння валового внутрішнього продукту України в квітні-червні 2020 року сягнуло 11,4% до аналогічного періоду 2019 року. Представники Нацбанку переконані, що головними чинниками падіння ВВП України у II кварталі стало скорочення внутрішнього попиту через коронавірус, скорочення інвестицій та зовнішньої торгівлі. Що також важливо розуміти, Кабінет міністрів прогнозує падіння ВВП за підсумками року на 4,8%. У 2021 році, згідно з прогнозом, ВВП виросте на 4,6%.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, аналітик розповів, чого чекати від цін на нафту у 2021 році та що на них буде найбільше впливати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?