ОБСЄ висунула безальтернативну вимогу Путіну і Зеленському
Категорія
Політика
Дата публікації

ОБСЄ висунула безальтернативну вимогу Путіну і Зеленському

ОБСЄ висунула безальтернативну вимогу Путіну і Зеленському
Джерело:  online.ua

В ОБСЄ підвели підсумки зірваних командою російського президента Володимира Путіна переговорів ТКГ по Донбасу, які відбулися напередодні. Спецпредставниця діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі посол Хайді Грау констатувала безрезультатні підсумки засідання і поставила безальтернативну вимогу офіційному Києву і Москві. Грау наполягає на тому, щоб команди Зеленского та Путіна поставити крапку в скандальному питанні щодо проведення місцевих виборів в ОРДЛО, так як переговорний процес зайшов у глухий кут, недивлячись на діюче перемир'я на Донбасі . Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт ОБСЄ.

"Режим припинення вогню в зоні конфлікту на сході України в цілому продовжує діяти. Це сприятливо позначається на умовах життя цивільного населення. Однак, позитивного ефекту на діяльність ТКГ це ще не дало, крім того, багато часу сьогодні було витрачено на обговорення процедурних питань", - прокоментувала Грау скандал, який команда Путіна влаштувала на засіданні, запустивши несанкціоновану аудіо та відеофіксацію переговорів.

Представниця ОБСЄ обурена демаршем офіційної Москви, через що обговорення питань про новий обмін утримуваних осіб завершилося безрезультатно. Вона вважає неприпустимим, щоб політичні міркування були передумовою для вирішення гуманітарних питань.

"Обговорення закінчилося безрезультатно. Неприпустимо, щоб політичні міркування були передумовою для вирішення гуманітарних питань", - підкреслила Грау.

При цьому представниця ОБСЄ зазначила, що відкриття нових КПВВ на Донбасі відбудеться до 10 листопада, як і було заплановано раніше.

"Що стосується підготовки до одночасного відкриття двох нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) в населених пунктах Золоте і Щастя Луганської області, учасники засідання підтвердили, що роботи йдуть за планом і КПВВ будуть відкриті, як передбачено, до 10 листопада 2020 року", - запевнила Грау.

Однак важливі питання порядку денного, зокрема особливості порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО), амністії і модальності місцевих виборів в ОРДЛО так і не вдалося обговорити через команду Кремля, яка заблокувала переговорний процес, вимагаючи, щоб Верховна рада України змінила постанову про проведення місцевих виборах в Україні.

Важливо нагадати, що це не перше засідання ТКГ по Донбасу, яке зриває команда Путіна. На попередніх переговорах, 16 вересня, роботу політичної підгрупи і обговорення обміну полоненими Кремль заблокував, так як домагається проведення місцевих виборів в так званих "ЛНР" і "ДНР".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін кинув ультимативний виклик команді Зеленського. Борис Гризлов поставив офіційному Києву новий категоричний ультиматум, погрозивши Україні відповіддю бойовиків ОРДЛО, якщо команда українського лідера Володимира Зеленського продовжить наполягати на поверненні Донбасу на своїх умовах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?