Вчені переконують, що більшість людей усвідомлюють свою смерть
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені переконують, що більшість людей усвідомлюють свою смерть

Вчені переконують, що більшість людей усвідомлюють свою смерть
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені неочікувано дійшли висновку, що смерть для людини може бути ще страшнішою, ніж вважалося раніше. За їхніми словами, чимало людей, після "формального" настання смерті, деякий час усвідомлюють цей факт і розуміють, що мертві. Окрім того, існує ймовірність, що людина навіть може чути, як медики називають час її смерті після реанімаційних заходів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання Live Science.

"Після зупинки серця в мозку починається послідовність процесів, які через деякий час приводять до того, що називається "смертю мозку". За словами вчених, дії реаніматологів можуть забезпечити потреби мозку лише частково – приблизно на 15%. Але це дозволяє сповільнити незворотні процеси, і дати час для відновлення роботи серця, після чого мозок, отримавши потрібний обсяг кисню, знову почне функціонувати", - йдеться в повідомленні.

За словами вчених, технічно, моментом смерті можна вважати зупинку серця, адже коли кров перестає надходити в мозок, він припиняє роботу практично миттєво. Кора великих півкуль уповільнює роботу майже відразу ж, і на приладах, які контролюють активність мозку, ви отримуєте "рівну лінію" через короткий час – від 2 до 20 секунд з моменту зупинки серця. Незважаючиючи на це, деякі з реанімованих пацієнтів, які брали участь в експерименті, розповіли, що після зупинки серця, коли їхнє тіло перестало подавати ознаки життя, вони усвідомлювали все, що відбувається, чули розмови й бачили все, що відбувалося навколо них.

"Тобто мозок продовжував підтримувати свідомість, всупереч даним приладів. Кожне з повідомлень перевіряється з посиланням на медичні записи та відомості медичного персоналу, який брав участь в реанімації пацієнта", - пише видання.

Вчені мають намір з'ясувати, в якій кількості випадків свідомість зберігається після зупинки серця, скільки кисню надходить в мозок в ході реанімування, скільки його потрібно, щоб мозок знову запрацював.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 98% людей доволі часто відчувають стан, який називається "синдром нав’язливої мелодії" - вчені пояснили, як з ним боротися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?