Путін, Трамп і Макрон виступили з терміновою заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін, Трамп і Макрон виступили з терміновою заявою

Путін, Трамп і Макрон виступили з терміновою заявою
Джерело:  online.ua

У четвер, 1 жовтня, президенти США, Франції та Росії Дональд Трамп, Еммануель Макрон і Володимир Путін виступили з терміновою заявою. Вони стурбовані ситуацією в Нагірному Карабасі, тому узгодили свої позиції в цьому питанні і звернулися зі спільною заявою до влади Вірменії і Азербайджану. Лідери США, Франції та Росії одноголосно закликали баку і Єреван негайно припинити вогонь і без висунення попередніх умов відновити переговори по суті врегулювання за сприяння співголів Мінської групи ОБСЄ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Кремля.

"Ми сумуємо за загиблими та висловлюємо співчуття сім'ям убитих і поранених. Ми закликаємо до негайного припинення бойових дій між збройними силами сторін-учасниць. Ми також закликаємо керівників Вірменії та Азербайджану негайно взяти на себе зобов'язання сумлінно і без висунення попередніх умов відновити переговори по суті врегулювання при сприяння співголів Мінської групи ОБСЄ ", - йдеться в спільній заяві Трампа, Путіна і Макрона.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тим пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

Як відомо, 27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоюються початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Офіційна Європа, позицію якої підтримує Україну, закликає Вірменію і Азербайджан припинити кровопролиття і повернутися за стіл переговорів, щоб вирішити конфлікт мирним шляхом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін в перший день загострення конфлікту в Нагірному Карабасі закликав припинити військові дії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?