НБУ повідомив, коли в Україні запустять доступні іпотечні кредити
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ повідомив, коли в Україні запустять доступні іпотечні кредити

НБУ повідомив, коли в Україні запустять доступні іпотечні кредити
Джерело:  online.ua

У Нацбанку України очікують масового запуску іпотеки в Україні вже в кінці 2020 року, але попереджають, що доступні іпотечні кредити стануть можливими тільки за низки умов. Поки в країні не буде наведено порядок на ринку первинної нерухомості, зокрема в частині прозорості забудовників, а також не врегулюють процес фінансування будівництв, що знизить ризики для кредиторів, чекати зниження іпотечних ставок до 10% не варто. Про це йшлося сьогодні, 1 жовтня, під час круглого столу, присвяченого перспективам іпотечного кредитування, з представниками НБУ, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу регулятора.

"На сьогодні дуже мало банків працюють на цьому ринку: лише 7 установ сконцентрували 97% обсягів нової іпотеки. Майже три чверті нових іпотечних кредитів - кредити на придбання житла на вторинному ринку, з первинним ринком банки працюють не так охоче. У той же час значна кількість банків, які раніше займалися іпотекою, зараз взагалі не виходять на ринок. Все це - через високі ризики ", - пояснили в НБУ.

Однак в НБУ стверджують, що за умови посилення прозорості ринку нерухомості, зниження ризиків для кредиторів, а також подальшого зниження вартості іпотеки в Україні стане можливим масове доступне іпотечне кредитування.

"Єдиний ефективний механізм інвестування повинен гарантувати отримання інвестором готового житла або ж повернення коштів. З огляду на, що забудовники, так само як банки акумулюють значні обсяги коштів населення, до них повинні бути встановлені так само жорсткі вимоги, які б забезпечили їх надійність", - йдеться в повідомленні НБУ, де відзначили, що на початок року середня ставка по іпотеці в Україні була 19%, зараз же вона становить близько 13%.

Нагадаємо, глава держави Володимир Зеленський раніше обіцяв українцям, що комерційні і державні банки в Україні будуть давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

"Я впевнений в тому, що не можна 25% витрачати на іпотеку. Будь-яка молода сім'я вирішить, що, слухай, я тут не можу купити, я тоді поїду в Польщу, яка різниця, де знімати (житло - ред.), Але там я отримаю нормальну зарплату. Поки ми не конкуруємо з усіма провідними європейськими країнами, наприклад, Німеччиною, тієї ж Польщею, куди їде в основному наша молодь. Якщо у нас буде зарплата навіть на 200 євро менше, ніж в Польщі, але у нас будуть умови, коли людина зможе взяти собі квартиру без проблем під максимум 10%. Таку ставили завдання ", - підкреслював Зеленський.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Верховна Рада продовжила мораторій на стягнення по валютній іпотеці ще на шість місяців на умовах, які запропонував Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?