Це станеться на наступному тижні — в МОЗ виступили з важливим оголошенням
Категорія
Україна
Дата публікації

Це станеться на наступному тижні — в МОЗ виступили з важливим оголошенням

Це станеться на наступному тижні — в МОЗ виступили з важливим оголошенням

Українська влада визнає проблему з недостатнім тестуванням українців на коронавірус, тому вирішила виділити гроші на закупівлю нових тестів, які дозволять виявляти COVID-19 за 15-30 хвилин Мова йде про експрес-тести на антиген коронавіруса, який робиться на автоматичному обладнанні практично без участі лаборанта. Нові тести на коронавірус почнуть робити в Україні вже наступного тижня. Як вони працюють, чи будуть безкоштовними і де їх будуть проводити, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

Нові експрес-тести, за словами Ляшко, визнані ВООЗ і рекомендовані для застосування при масовому тестуванні. Вони будуть безкоштовними для українців, а проводити їх зможуть і сімейні лікарі, і мобільні бригади. Завдяки швидкому результату тестів, медики зможуть оперативно приймати рішення про госпіталізацію хворого при наявності симптомів, так як чекати кілька днів результатів ПЛР-тесту тепер буде не потрібно.

"Додатково до тестування методом ПЛР зараз з'явилися нові експрес-тести на антиген. Вони визнані ВООЗ і рекомендовані для застосування при масовому тестуванні. Наступного тижня в Україні вже повинні з'явитися ці тести. При госпіталізації хворого в лікарню лікар відразу може зробити тест, тому що його тривалість - 15-30 хв і без спеціальних лабораторних умов", - анонсував Ляшко.

Головний санлікар України запевнив, що достовірність результатів експрес-тесту така ж як і у ПЛР-тестів. Витратні матеріали для такого тестування і обладнання дорожче, але це реальний спосіб збільшити кількість тестувань українців до 50 тисяч на добу.

Нагадаємо, напередодні глава МОЗ Максим Степанов пообіцяв, що в Україні буде збільшено ПЛР-тестування і українці зможуть здати аналіз, не стоячи в чергах. Міністр зазначив, що МОЗ продовжує нарощувати потужності лабораторій, щоб повністю забезпечити потребу країни в діагностуванні коронавірусної інфекції. Як відомо, направлення на ПЛР-тест українцям виписує сімейний лікар. При цьому, якщо спостерігаються виражені симптоми коронавіруса, то забір матеріалу для ПЛР-тесту робиться мобільною бригадою на дому у пацієнта - ці бригади, як стверджують в МОЗ, в повному обсязі фінансуються НСЗУ і забезпечені всім необхідним. Якщо ж терапевти або сімейні лікарі відправляють пацієнта "в подорож в приватні лабораторії", як зазначав міністр охорони здоров'я, для здачі тесту на коронавірус, то потрібно звертатися зі скаргою на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я або місцеві органи охорони здоров'я.

Важливо додати, що українська влада вирішила залучити до тестування українців на коронавірус приватні лабораторії - мобільні бригади частково будуть відвозити їм зразки для того, щоб вони проводили тестування на відповідному лабораторному обладнанні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 18 жовтня в Україні зафіксували 5231 нових випадків зараження коронавірусом. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 298 872 осіб, з них 5607 пацієнтів померли через ускладнення, спровокованих коронавірусною хворобою. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстровано в Харківській області, в Києві, Хмельницькій, Сумській та Львівській областях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?