Готуємо автомобіль до зими. Чек-лист для автомобіліста
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Готуємо автомобіль до зими. Чек-лист для автомобіліста

Готуємо автомобіль до зими. Чек-лист для автомобіліста
Джерело:  online.ua

Зима — це чудовий період, але й дуже складний для всіх автомобілістів. Незалежно від марки та типу транспортного засобу, його характеристик та особливостей, водієві варто заздалегідь підготуватися до всіх примх погоди.

Досвідчений автомобіліст знає, що готуватися до зими потрібно не після першого снігу, а заздалегідь, як тільки рано-вранці дах авто укрився інеєм. Це перший дзвіночок, до якого потрібно поставитися серйозно й не ігнорувати.

Обов'язковий «зимовий набір» для автомобіліста

Перше, що потрібно відзначити, автомобіль потребує додаткового захисту кузова восени та взимку. Ця рекомендація діє незалежно від того, зберігається авто на вулиці чи в гаражі. Можна обрати антикор, покриття машини плівкою або керамічним захисним засобом. Підхожий варіант порадять фахівці на станції технічного обслуговування.

Щоб успішно протистояти несприятливим погодним умовам і не витрачати надто багато часу вранці, потрібно поклопотатися про те, щоб у багажнику авто завжди був такий набір:

  • шкребок зі щіткою;

  • гумові килимки (для салону та багажника);

  • дроти для прикурювання;

  • буксирувальний трос;

  • бустер (зарядний та пусковий пристрій);

  • ланцюги для коліс;

  • лопата;

  • автохімія (аерозоль для розморожування замків, зимовий омивач для скла, змащувач для ущільнювачів, інше).

Такий набір обов'язкових засобів допоможе у критичній ситуації або далекій дорозі без пригод повернутися додому. Він знадобиться самому автовласникові або стане рятувальним набором для тих, хто втрапить у халепу на шляху.

Заміна покришок

Перше, що потрібно зробити автомобілістам перед першим снігом — це замінити гуму. Літню або всесезонну на зимову. Звичайно, це роблять, коли температура довкілля опускається до відмітки +5...7 градусів або перед першим снігом.

Зимова гума виконує такі функції:

  • зменшує гальмівний шлях на 30%;

  • забезпечує гарне зчеплення з дорогою;

  • ліпше «тримає машину» на трасі при високому швидкісному режимі.

Шипована гума буде доречною для власників авто, які часто бувають у передмісті або живуть там, вимушені багато їздити, а також експлуатувати автомобіль за складних погодних умов. Також шипи (як і ланцюги) будуть ефективними в ожеледь.

Слід відзначити, що заміна гуми забезпечить автовласнику комфортне пересування, а також знизить ризик виникнення ДТП.

Підготовка систем до зими: перевірка та заміна

Перед холодами потрібно бути впевненим у своєму автомобілі та його повній справності, щоб спокійно сідати за кермо. Для цього слід звернути увагу на такі показники:

  1. Моторне мастило та фільтри. При заміні першого обов'язкова заміна й другого. Вибирати мастило потрібно з урахуванням регіону мешкання та особливих кліматичних умов. Можна придбати всесезонне мастило або з низькою в'язкістю.

  2. Гальмівні колодки та гальмівна рідина. Необхідно з’ясувати їхній стан та обов'язково замінити, якщо це потрібно. Слід зазначити, що гальмівну рідину варто міняти двічі в рік (раз на півроку), інакше вона стрімко втрачатиме свої властивості.

  3. Замінити рідину (антифриз), що охолоджує, й омивач скла на «незамерзайку» з низьким температурним показником (-30...50 градусів). Дуже важливо вибирати лише відповідні для зими засоби та від перевірених виробників.

  4. Провести діагностику опалювальної системи та підігрівання сидінь, керма.

  5. При необхідності замінити акумуляторну батарею, тому що при зниженій температурі застарілі акумулятори можуть швидко сідати.

При кваліфікованій перевірці електричної системи автомобіля можна встановити не лише стан батареї, але й генератора.

Оптика: ревізія та заміна

Зима — це не лише сніг, лід і холод, а ще й короткий світловий день, часто туман, завірюха та інші примхи погоди, які заважають водієві. Тому не завадить, крім іншого, провести ревізію фар:

  • при необхідності замінити лампи на яскравіші;

  • відполірувати або замінити на нові розсіювачі;

  • внутрішню поверхню можна обробити антизапотівачем;

  • якщо фари омиваються — придбати потрібну рідину для цього.

Хороше світло на дорозі допоможе вчасно побачити пішохода, тварину, перешкоду і швидко зорієнтуватися на місцевості. Це дуже важливо для тих, хто часто пересувається густонаселеними пунктами.

Засобом проти запотівання можна обробити й внутрішню частину переднього скла, що, у свою чергу, поліпшить огляд і запобігатиме «туманному серпанку» при прогріванні авта.

Попри те, що кожному водієві така підготовка машини до зими влетить в копієчку, потрібно пам'ятати, що це необхідність. Істотною підмогою може бути економія на автохімії за допомогою закупівель в інтернет-магазинах. Відповідальний підхід до власного автомобіля забезпечить захист іншим учасникам дорожнього руху та знизить ризик виникнення різних неприємностей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?