У Росії зафіксували перше в світі зараження людини пташиним грипом H5N8
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії зафіксували перше в світі зараження людини пташиним грипом H5N8

У Росії зафіксували перше в світі зараження людини пташиним грипом H5N8
Джерело:  online.ua

У Росії виявили новий вірус пташиного грипу H5N8, який передається людям. Пташиним вірусом захворіли вже семеро людей на півдні РФ, які працювали на птахофабриці, де два місяці тому стався спалах інфекції. Це перше в світі зараження людини вірусом пташиного грипу. У Росії запевняють, що від людини до людини він поки не передається. Важливо відзначити, що пташиний грип H5N8 в кінці минулого року був зафіксований в різних точках Європи. Європейський центр по профілактиці захворювань (ECDC) зафіксував більше 300 випадків спалахів інфекції в Данії, Франції, Німеччини, Ірландії, Нідерландах, Швеції і Великій Британії, але жодного випадку зараження людини тоді не підтверджувалося. Про виявлення першого в світі зараження людини вірусом пташиного грипу H5N8 повідомила глава Росспоживнагляду Ганна Попова, передає ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Вченими центру "Вектор" виділено генетичний матеріал даного виду грипу птахів у сімох співробітників птахофабрики на півдні Російської Федерації, де в грудні 2020 року серед поголів'я птахів був зареєстрований спалах. Це був перший в світі підтверджений випадок інфікування людей вірусом грипу птахів A (H5N8) ", - повідомила глава Росспоживнагляду.

За словами Попової, всі заражені пташиним грипом люди в легкій формі і швидко перенесли інфекцію, на яку у них виробився імунітет. Всі вони були співробітниками птахофабрики і контактували із зараженими птахами.

"Наскільки швидко наступні мутації дозволять йому подолати і цей бар'єр, покаже час. Виявлення цих змін, поки вірус ще не здатний передаватися від людини до людини, дає нам час для того, щоб підготуватися до можливих змін і адекватно на них відреагувати", - підкреслила Попова, запевнивши, що Росія вже направила Всесвітньої організації охорони здоров'я інформацію про перший випадок зараження людини новим штамом пташиного грипу.

Як відомо, пташиний грип вперше був виявлений у диких птахів близько століття тому. У 1997 в Гонконзі під час спалаху грипу H5N1 у свійської птиці захворіло 18 осіб, 6 померли. До серпня 2005 року було зареєстровано 112 випадків захворювання людини пташиним грипом у В'єтнамі, Таїланді, Камбоджі, Індонезії, з них 64 смертельних результату, але так і не встановлена передача вірусу від людини до людини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Китаї в минулому році було зафіксовано спалах пташиного грипу H5N1. Від небезпечної хвороби померли 4,5 тисячі курей, майже 18 тисяч голів птиці довелося утилізувати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?