Команда Зеленського звернулася до Байдена з невідкладним проханням
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського звернулася до Байдена з невідкладним проханням

Команда Зеленського звернулася до Байдена з невідкладним проханням
Джерело:  online.ua

Ситуація на Донбасі різко загострилася, Росія продовжує блокувати переговори і не припиняє свою агресію, тому українська влада шукаэ нові шляхи врегулювання ситуації, але без силового сценарію. Офіційний Київ розраховує на допомогу США в цьому питанні і вже неодноразово висловлювалася думка про залученні американських представників до зустрічей Тристоронньої контактної групи і нормандським переговорам. Таку ж думку під час онлайн-дискусії з американськими і європейськими політиками і експертами, організованої американським аналітичним центром Atlantic Council, озвучила заступниця глави Офісу президента Юлія Свириденко. Вона підкреслила, що для України надзвичайно важливо, щоб США приєдналися до переговорного процесу по Донбасу на всіх рівнях, щоб зробити їх максимально ефективними. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОП.

Свириденко по час переговорів з членом Палати представників від Демократичної партії США в Конгресі Марсі Каптур, членом Палати представників від Республіканської партії США Брайаном Фіцпатріком, президенткою і генеральною директоркою Американо-російської фонду Селестою Валандер, послом США в Україні в 2003-2006 роках Джоном Гербстом підкреслила , що крім допомоги по Донбасу, команда українського лідера Володимира Зеленського чекає чіткого сигнала США про членство України в НАТО. Також офіційний Київ сподівається на нові американські санкції проти Росії, поки російський глава Володимир Путін не поверне Донбас і Крим під повний контроль України.

"Ми повинні працювати разом для захисту демократії і свободи та протистояння авторитарному режиму. Ми високо цінуємо вашу участь в боротьбі з режимами, які порушують міжнародне право. Ми прагнемо посилити військову співпрацю між США і Україною для подальшого збільшення вартості будь-якої нової військової агресії. Ми повинні протистояти всім аспектам гібридної війни разом. Сюди входять кіберзагрози, протидія інформаційним атакам і системної пропаганді ", - підкреслила Свиридова.

Заступниця голови Офісу президента в ході бесіди з американськими політиками нагадала, що Київ цінує сильну позицію американської влади щодо російського газопроводу "Північний потік - 2", по якому Путін хоче постачати російський газ до Європи в обхід України.

"Цей проєкт залишається важливою загрозою національній безпеці України. І коли ми обговорюємо очікування від нової адміністрації США, зупинка цього трубопроводу є для нас абсолютно критичною. Проєкт може серйозно пошкодити українській економіці і поставити під загрозу енергетичну безпеку в Європі. Ми високо цінуємо рішучу опозицію США цьому російському геополітичному енергетичному проєкті", - підсумувала Свириденко.

Як відомо, з ініціативою щодо включення США в переговорний процес по Донбасу раніше вже виступав і глава МЗС України Дмитро Кулеба, і віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков. Вони вважають, що якщо команда Байдена візьме участь в переговорах, то Росії і команді Путіна доведеться погоджуватися з думкою Вашингтона.

Тим часом на рівні Тристоронньої контактної групи російська сторона фактично повністю заблокувала весь переговорний процес. Кремль продовжує ставити ультиматуми офіційному Києву і відмовляється від будь-яких рішень на умовах команди Зеленського. Зокрема, команда Путіна вимагає, щоб український уряд ухвалив рішення за вигідними Кремлю законопроектів, які фактично дозволять Росії управляти в Луганській і Донецькій областях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Байден і президентка Єврокомісії досягли важливої домовленості по Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?