В ЄС заговорили про "очевидний" зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромбами
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС заговорили про "очевидний" зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромбами

В ЄС заговорили про "очевидний" зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромбами
Джерело:  online.ua

Випадки тромбів у деяких людей після отримання ін’єкції вакциною AstraZeneca прямо пов’язані з розробкою британо-шведської компанії та Оксфордського університету, стверджують в Європейському агентстві лікарських засобів.

Джерело: Il Messaggero

За словами Марко Кавальєрі — голови підрозділу загроз для здоров’я та стратегії вакцинації EMA, наразі на рівні структури підтверджено, що цей зв’язок є “очевидним”.

“На мою думку, на цей момент ми можемо сказати, що зв'язок (випадків тромбозу) з вакциною очевидна. Але ми все ще не знаємо, що викликає таку реакцію”, - наголосив експерт.

Він пояснив, що найближчим часом представники EMA планують виступити з офіційною заявою з цього приводу. Це має статися нібито вже за кілька годин у вівторок, 6 квітня.

У майбутньому європейський медикаментозний регулятор передбачає визначити групу пацієнтів з коронавірусом COVID-19, для яких може бути нерелевантним використання саме вакцини AstraZeneca.

“Молоді жінки, які часто схильні до тромбозів, менше страждають від впливу COVID-19. Тому нам потрібно буде оцінити для них співвідношення ризику і користі”, - підсумував Кавальєрі.

У чому проблема вакцини AstraZeneca

У різних країнах після початку масових кампаній з імунізації населення почали з’являтися повідомлення про поодинокі випадки тромбозу в людей після щеплення цим препаратом. На загальному рівні Євросоюзу, а також у скандинавських державах та Фінляндії використання його поставили на паузу.

Пізніше, буквально за лічені дні, експерти констатували відсутність прямого ризику від використання вакцини AstraZeneca та виникнення тромбів. Утім. у Скандинавії вирішили витримати більш тривалу паузу перед відновленням щеплень британо-шведськими засобами.

Партія вакцини, яку отримала Україна наприкінці лютого, є розробкою саме AstraZeneca, просто виготовленою за офіційною ліцензією в Індії та під назвою Covishield.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?