В уряді Чехії виник гучний скандал через Росію
Категорія
Політика
Дата публікації

В уряді Чехії виник гучний скандал через Росію

В уряді Чехії виник гучний скандал через Росію
Джерело:  online.ua

Чеський уряд знову сколихнув гучний скандал навколо російської вакцини Супутник V і справи про вибухи у Врбетіце. Журналісти дізналися, що віце-прем'єр Чехії Ян Гамачек під час поїздки в Москву нібито планував запропонувати Кремлю обміняти розслідування про причетність російських спецслужб до вибухів на складах зброї на безкоштовну вакцину.

Джерело: чеське видання Seznam Zprávy

Інформацію про скандальний план Гамачека джерелу підтвердили кілька чиновників, які були присутні на зустрічі в МВС Чехії 15 квітня. Тоді обговорювалася поїздка Гамачека в Москву на 19 квітня, яка в результаті не відбулася. На той момент Гамачек був ще виконуючим обов'язки глави МЗС Чехії і публічно заявляв про намір їхати в Москву домовлятися про Супутник V.

За даними джерела, Гамачек хотів запропонувати Кремлю "зам'яти" міжнародний скандал з вибухами в обмін на безкоштовну поставку 1 млн доз російської вакцини від коронавіруса та організацію саміту президента Росії Володимира Путіна і американського лідера Джо Байдена в Празі.

Відзначається, що під час обговорення плану Гамачека були присутні посол Чехії в Росії Вітєзслав Півонька, керівник Офісу закордонних справ та інформації Марек Шімандл, керівник військової розвідки і глава поліції, а також генпрокурор Павло Земан. При цьому, серед присутніх не було представника Служби інформації і безпеки Чехії, яка розслідує справу про вибухи на складах зброї під Врбетіце.

Реакція Гамачека на новий скандал

До теперішнього часу Ян Гамачек стверджував, що заздалегідь знав, що не поїде в Москву, а заяву про поїздку називав "прикриттям для підготовки висилки співробітників російського посольства". Оприлюднену інформацію про скандальний план він назвав "повною нісенітницею".

Щоб виправдатися, віце-прем'єр Чехії опублікував серію постів в Twitter. Пише, що стаття грунтується на "спекуляції і брехні, яку ніхто з учасників зустрічі не підтверджував і не міг підтвердити, тому що цього не було".

"Ні в один момент не відбувалося жодного "бартеру" з Росією. Ці необгрунтовані спекуляції шкодять інтересам Чехії ... Єдиною темою зустрічей було вплив вибухів у Врбетіце на держбезпеку і відносини між Чехією та РФ, частково і тому, що медіа мали деяку інформацію про справу Врбетіце і погрожували злити її ", - написав Гамачек.

У той же час представники опозиційних сил вже вимагають провести закриту сесію Палати депутатів, щоб отримати роз'яснення від Гамачека з приводу оприлюдненої інформації в присутності керівників всіх спецслужб країни. Вони вважають, що Гамачек повинен негайно піти у відставку. Погрожують, що в разі ігнорування їхніх вимог, висловлять уряду вотум недовіри.

Скандал між Чехією і Росією - головне

  • Чехія вислала 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СВР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Врбетіце в 2014 році, в результаті яких було знищено 58 тонн боєприпасів, загинули дві людини.

  • Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів, в числі яких заступник посла Чехії в РФ.

  • Чеський уряд готує жорстку відповідь Росії, оскільки реакція Москви виявилася жорсткішою, ніж очікувалося. Уряд вже прийняв рішення виключити російську державну компанію Росатом з майбутнього тендеру на добудову атомної електростанції Дуковани, який оцінюється майже в 6,5 млрд доларів.

  • США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного дипломатичного скандалу, пов'язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучою відповіддю за вибух в Врбетіце.

  • При цьому президент Чехії Земан відмовився визнавати Росію причетною до вибухів на складах зброї під Врбетіце - чехи вже вийшли на протести проти нього.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?