Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі
Категорія
Світ
Дата публікації

Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі
Джерело:  online.ua

На торгах у вівторок, 5 жовтня, акції російського газового монополіста «Газпром» побили абсолютний рекорд і вперше в історії перевищили позначку 380 рублів, піднявшись до 382,85 рубля за штуку. Котирування акцій "Газпрому" зросли на "Московської біржі" на 3%.

Джерело: "Інтерфакс".

Експерти зазначають, що зростання спостерігається протягом останніх декількох днів на тлі рекордно високих цін на газ в світі, а також позитивних новин про "Північний потік-2". Так, ціна на газ в Європі збільшується з кожним днем через дефіцит природного газу, викликаний обмеженням поставок газу "Газпромом" в надії добитися від європейців сертифікації газогону "Північний потік-2".

Повідомляється, що вчора, 4 жовтня, акції «Газпрому» побили два рекорди за день. В результаті цінні папери компанії змогли не тільки досягти максимальних рівнів 2008 року, але і піднятися набагато вище, оновивши тим самим історичні максимуми.

Деякі учасники ринку не виключають, що найближчим часом акції "Газпрому" можуть подолати позначку 400 рублів за штуку.

Нагадаємо, 4 жовтня оператор "Північного потоку-2" Nord Stream 2 AG повідомив, що почав заповнювати газом першу нитку трубопроводу після пусконалагоджувальних робіт. Нитка буде поступово наповнюватися газом, щоб досягти обсягу і тиску, необхідних для подальшого технічного тестування, заявив оператор. Раніше Данське енергетичне агентство дало дозвіл на запуск газопроводу «Північний потік – 2».

Ціна на газ в Європі

Ф’ючерси на газ у Європі знову встановили історичний рекорд з позначкою 1277 доларів за тисячу кубів, свідчать дані лондонської біржі ICE Futures.

Так, 5 жовтня листопадові ф’ючерси на газ на головному європейському хабі TTF у Роттердамі сягнули 104,45 євро за МВт-год. Це близько 1277,74 долара за тисячу кубометрів.

За добу ціна зросла на 6,6%. Ф’ючерси на грудень додали 6,5% до 103 євро за МВт-год (1086,65 долара за тисячу кубів).

З 1 липня ціна на природний газ в Європі зросла вчетверо, з 26,348 євро за МВт-год.

Читайте також:

  • Почалося заповнення газом першої нитки газопроводу «Північний потік-2».

  • Німеччина висунула РФ нову вимогу щодо Північного потоку-2.

  • Вітренко розповів, як Росія може позбавити Україну транзиту газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?