Аналітики вказали на причини сповільнення контрнаступу ЗСУ та часткову втрату ініціативи
Категорія
Україна
Дата публікації

Аналітики вказали на причини сповільнення контрнаступу ЗСУ та часткову втрату ініціативи

Аналітики вказали на причини сповільнення контрнаступу ЗСУ та часткову втрату ініціативи
Джерело:  online.ua

Експерти з Інституту вивчення війни (ISW) розділили 11 місяців від початку повномасштабного вторгнення злочинної російської армії РФ в Україну на 3 етапи.

Джерело: звіт ISW

Як від початку проходила війна в Україні 

Аналітики підкреслюють, що окупаційна російська армія володіла ініціативою від початку вторгнення з 24 лютого до 3 липня минулого року. Однак після захоплення Лисичанська на Луганщині масштабний наступ росіян на більшості напрямків виснажився і вони почали переходити до оборони.

Українські військові перехопили ініціативу та розпочали свій перший великий контрнаступ у Харківській області 6 вересня.
Широкомасштабний осінній контрнаступ завершився звільненням західної частини Херсонської області 11 листопада.

Аналітики вважають, що після звільнення Херсона ЗСУ не змогли розпочати новий масштабний контрнаступ і дозволили перевести війну у позиційну. Завдяки цьому окупаційна російська армія змогла повернути собі ініціативу.

Схема доставки західної допомоги сильно вплинула перебіг війни. Постачання 155-мм артилерійських систем американського виробництва у квітні, а потім і установок HIMARS у червні, стали важливими факторами у підготовці українського контрнаступу.

За твердженнями росіян, наразі українські військові продовжують наступальні дії в районі Куземівки, за 16 км від Сватового на Луганщині.

У той же час ЗСУ відбивають атаки окупантів на захід та південь від Кремінної.

Засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин повідомив, що 29 січня його бойовики нібито взяли під контроль Благодатне (приблизно за 12 км на північний схід від Бахмута).

Російські сили продовжували завдавати наземних ударів у районах Бахмута та Авдіївки.

ЗСУ відбили атаки поблизу Перемоги (4 км на південний схід від Донецька) та Вугледару. Російські джерела стверджують, що бойові дії ведуться на захід та схід від Вугледару.

Українські військові завдали удару установкою HIMARS по мосту у Світлодолинському (20 км на північний схід від Мелітополя).

Російська влада продовжує створювати умови для другої хвилі мобілізації. Голова комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов заявив 28 січня, що комітет розглядає понад 20 законів про відстрочку щодо мобілізації.

У Генштабі України підтвердили, що станом на 29 січня формування ударного угруповання російськими військами у Білорусі не зафіксовано.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?