Аргументи та докази вказують на навмисний підрив Каховської ГЕС росіянами — ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

Аргументи та докази вказують на навмисний підрив Каховської ГЕС росіянами — ISW

Аргументи та докази вказують на навмисний підрив Каховської ГЕС росіянами — ISW
Джерело:  online.ua

Американський інститут дослідження війни вважає, що баланс доказів, міркувань і риторики свідчить про те, що росіяни навмисно пошкодили Каховську ГЕС.

Джерело: ISW

Росіяни навмисне підірвали Каховську ГЕС

Аналітики повідомили, що наразі не можуть дати остаточної оцінки відповідальності за підрив Каховської ГЕС 6 червня, але вважають, що баланс доказів, міркувань і риторики свідчить про те, що росіяни навмисно пошкодили дамбу.

Українські посадовці заявили, що російські війська навмисно зруйнували дамбу і припустили, що російські військові не підготувалися до такого рівня затоплення.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка вказує на те, що російські сили здійснили навмисний завчасний вибух на дамбі, але зробили це «хаотично», що дозволило затопило російську військову техніку вниз за течією.

Український центр спротиву поширив повідомлення від кримського партизанського руху «Атеш», у якому стверджується, що російський 1-й батальйон 205-ї мотострілецької бригади (49-а загальновійськова армія Південного військового округу) відповідальний за вибух на дамбі.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що українські війська нібито здійснили диверсійну атаку на дамбі ГЕС через те, що у широкомасштабних наступальних операціях «ЗС України не досягають своїх цілей».

Таке пояснення неправдоподібне, оскільки українські війська ще не проводили широкомасштабних наступальних операцій, - йдеться у звіті.

Наслідки підриву Кахоської ГЕС

Пошкодження дамби Каховської ГЕС вранці 6 червня призвело до масового підтоплення дельти Дніпра, заболочених угідь, лиманів і прибережних населених пунктів Херсонської області.

Херсонська ОВА оголосила про евакуацію кількох районів правого берега Херсонської області і повідомила, що Тягинка, Одрадокам'янка, Берислав, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка та Острів були частково або повністю затоплені.

Російська окупаційна влада Херсонської області оголосила про евакуацію районів Нової Каховки, Голої Пристані та Олешків.

У зоні затоплення в Херсонській області знаходяться понад 80 населених пунктів.

Генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота повідомив, що вода з Каховського водосховища стікає зі швидкістю 15-20 см на годину, що означає, що найближчі чотири дні водосховище повністю висохне.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?