Армія РФ залишила частину Херсонської та Запорізької областей без питної води
Категорія
Україна
Дата публікації

Армія РФ залишила частину Херсонської та Запорізької областей без питної води

Армія РФ залишила частину Херсонської та Запорізької областей без питної води
Джерело:  online.ua

За інформацією депутата Херсонської облради Сергія Хланя, окупаційна армія РФ затопила головну насосну станцію Каховського магістрального каналу та залишила без питної води частини Херсонської та Запорізької областей.

Джерело: Facebook-сторінка Сергія Хланя

Що відомо про ситуацію на Каховському водосховищі 

На жаль, інформація про затоплення ГНС (головної насосної станції) Каховського магістрального каналу внаслідок обстрілу окупантів, підтверджується, - зазначив Хлань.

За його словами, це загрожує тим, що Південь залишиться без зрошення, а Іванівський та Генічеський райони Херсонської області та частина Запорізької без питної води.

Щоб точно говорити про наслідки - потрібен доступ до ГНС. Окупанти туди фахівців не пускають. Якщо не почати вирішувати проблеми зараз - ланцюжковою реакцією піде руйнування інших об’єктів каналу, - підкреслив депутат.

Центр журналістських розслідувань  уточнює, що в результаті обстрілів Каховського магістрального каналу було підірвано затворний щит для утримання та спуску води. Це могло спричинити вибухову хвилю, яка могла розірвати камеру одного з насосів.

30 листопада журналісти повідомляли про порушення герметизації на ураженому об’єкті, машинну залу затопило ґрунтовими водами. У воді опинилась система вентиляції, дренажні насоси, всі десять основних насосних агрегатів (два з яких разом із електродвигунами), ліфтові шахти.

Без постійного підкачування води з Дніпра бетонні плити по всьому руслу каналу взимку під дією криги можуть бути зруйновані. Тож пошкодження і затоплення головної насосної станції, пише Центр, можуть призвести до поступового знищення всіх об’єктів магістрального каналу, до яких входять 61 насосна станція і близько 200 технічних споруд.

У четвер, 1 грудня, увечері у Херсоні повернули світло для більш ніж половини абонентів у місті. Електропостачання було порушено через обстріл росіян.

За інформацією від керівника Херсонської ОВА Ярослава Янушевича, завдяки героїзму ремонтних бригад у Херсоні після ранкового обстрілу 65% домогосподарств знову зі світлом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?