Астрономи нарешті розгадали загадку "сонячних пальців"
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи нарешті розгадали загадку "сонячних пальців"

Астрономи нарешті розгадали загадку "сонячних пальців"
Джерело:  online.ua

У далекому 1999 році на Сонці відбувся черговий спалах, під час якого астрономи помітили дивні рухи прямо всередині цього ж спалаху. За словами вчених, це виглядало, немов речовина падає назад на зірку, хоча мала б робити навпаки. Вчені довгі 23 роки не могли розгадати загадку цих "сонячних пальців", однак в 2022 році їм нарешті вдалося це зробити.

Джерело: Nature Astronomy

Вчені змогли зрозуміти, що таке "сонячні пальці"

За словами науковців, на нашому Сонці існує безліч локальних магнітних полів - під час їхнього зближення вивільняється надзвичайно багато енергії у вигляді спалаху. Астрономи дійшли висновку, що руйнування магнітних полів під час спалаху і є причиною утворення "темних пальців".

Це як розтягнути гумку й розрізати її посередині. Вона напружена та розтягнута, а тому повернеться у вихідний стан, – пояснює одна із авторок дослідження Кеті Рівз.

Вчені припускали, що "сонячні пальці" й були тими "гумками", які повертаються на початкову позицію. Однак вони відразу зрозуміли, що помиляються, оскільки низхідні потоки речовини були занадто повільні. Їхня швидкість падіння мала б бути набагато більшою, якби гіпотеза "розірваної гумки" була б вірною.

Науковці створили 3D-модель сонячного спалаху та порівняли його із зображення, які зробила Solar Dynamics Observatory (SDO). Ця космічна обсерваторія робить одну фотографію кожні 12 секунд у 7 різних спектрах. Виявилося, що "темні пальці" утворюються не через "розривання гумки", а через взаємодію речовини з різною щільністю в умовах високої турбулентності. Коротко кажучи – ці темні плазмові "пальці" являють собою регіон з низькою щільністю цієї плазми, - йдеться в повідомленні.

За словами науковців, подібні дослідження вкрай важливі, оскільки саме вони даютьможливість краще розуміти "сонячну погоду" та процеси, які проходять на нашому світилі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?