Астрономи показали фото "космічної троянди" навколо чорної діри
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи показали фото "космічної троянди" навколо чорної діри

Астрономи показали фото "космічної троянди" навколо чорної діри
Джерело:  online.ua

Представники Європейської Південної обсерваторії (ESO, European Southern Observatory) опублікували в мережі нові знімки кільцеподібного спалаху зореутворення в ядрі галактики. Варто звернути увагу на те, що об'єкт уже отримав доволі незвичну назву — "космічна троянда". Вказано, що нові фотоматеріали отримали за допомогою приймача MUSE на дуже великому телескопі (VLT). Експерти досліджували спіральну галактику NGC 1097, яка розташована в сузір'ї печі на відстані приблизно 45 мільйонів світлових років від нас. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт ESO.

"У центрі галактики знаходиться надмасивна чорна діра. Навколо неї спостерігаються пил та газ, які ніби втягуються у воронку. В ході цього процесу речовина, що оточує ядро галактики, розігрівається й утворює навколо чорної діри акреційний диск, випромінюючи в навколишню область простору величезну кількість енергії", – йдеться в повідомленні.

Зоряна троянда навколо надмасивної чорної діри / Фото ESO

За словами астрономів, весь пил, що знаходиться в цій області, розігрівається, що провокує прискорення процесів зореутворення. Через це навколо чорної діри починає формуватися своєрідне зоряне кільце. Варто звернути увагу на те, що розмір космічної "троянди" становить близько 5000 світлових років. Сама ж галактика NGC 1097 простягається на десятки тисяч світлових років навколо свого центру.

Спіральна галактика NGC 1097 / Фото ESO

В мережі вже активно коментують нові світлини, які опублікували астрономи із European Southern Observatory.

"Неймовірна краса; це найкрасивіші світлини, які я лише бачив; хотілося б більше відеоматеріалів! Надіюся, в European Southern Observatory помітять моє прохання; дуже крута робота! вітаю!", - регаують на фото користувачі мережі.

Як повідомляв ONLINE.UA, агентство NASA оприлюднило яскраве відео, в якому зібрані унікальні кадри Сонця, зроблені космічною обсерваторією SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) протягом останніх 25 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?