Байден запропонував Сі Цзіньпіню зустрітися, але той не погодився - FT
Категорія
Світ
Дата публікації

Байден запропонував Сі Цзіньпіню зустрітися, але той не погодився - FT

Байден запропонував Сі Цзіньпіню зустрітися, але той не погодився - FT
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден запропонував китайському лідере Сі Цзіньпіню минулого тижня зустрітися, однак той відхилив пропозицію. Про це пише Financial Times, але в Білому домі цю інформацію спростовують.

 Джерело: Financial Times.

FT посилається на кількох людей, які поінформовані про 90-хвилинну розмову між двома лідерами. Видання пише, що Сі Цзіньпін не прийняв пропозицію Джо Байдена і замість цього наполягав на тому, щоб Вашингтон мав менш різкий тон щодо Пекіна.

Джейк Салліван, радник Байдена з питань національної безпеки заявив, що звіт не є точним відображенням дзвінка. В той же час джерело, яке було серед тих, хто проінформований про дзвінок, підтвердило точність повідомлення.

"Сі Цзіньпін, очевидно, натякнув, що в першу чергу необхідно поліпшити тон і атмосферу відносин", - сказало джерело ЗМІ.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи розчарований він тим, що Сі Цзіньпін не хотів з ним зустрічатися, Байден сказав, що "це неправда".

Байден хотів поговорити з Сі під час саміту "Великої двадцятки" в Італії, але ЗМІ пишуть, але президент Китаю не покидав країну з моменту початку пандемії коронавірусу – з початку 2020 року.

США розчаровані очевидною відсутність інтересу з боку КНР до зустрічі, розповіли три джерела.

Одне з джерел FT припустило, що китайський лідер просто не захотів брати на себе обов’язки у конкретно вказаний проміжок часу.

Розмова Байдена з Сі Цзіньпінем

9 вересня Джо Байден і Сі Цзіньпін провели телефонну розмову. Двоє політиків вдруге поговорили по телефону відтоді, як Байден зайняв посаду президента у січні, і вперше за останні 7 місяців.

Як повідомив китайський державний телеканал, президент КНР сказав Байдену, що політика США спричинила "серйозні труднощі", і вибудовування нормальних відносин "має вирішальне значення для майбутнього та долі світу".

У Білому домі повідомили, що двоє лідерів мали "широку стратегічну дискусію", в якій вони обговорили сфери, де їхні інтереси збігаються, а також ті, де інтереси та цінності двох країн розходяться.

Китайсько-американські відносини

Американський президент Джо Байден відомий своєю жорсткою позицією щодо політики КНР, яка утискає права нацменшин й демократичний рух у Гонконзі.

Напередодні стало відомо, що Байден скликає саміт “четвірки” – давніх союзників Америки й противників глобалізаційної політики Китаю.

Після виведення американських військ з Афганістану Білий дім зосередив свою увагу на протистоянні Китаю.

Китай тим час проводить серйозне посилення своєї обороноздатності.

За підрахунком експертів, КНР має приблизно в п’ять разів більше винищувачів, розміщених в Індо-Тихоокеанському регіоні, ніж США. За прогнозами Індо-Тихоокеанського командування США, до 2025 року їхня кількість зросте у вісім разів.

Також повідомляється, що Китай розгорнув близько 2 тисячі наземних ракет середньої дальності, тоді як у військ США таких в регіоні немає.

Читайте також:

  • Китай офіційно закликав вивчити походження коронавірусу з лабораторії в США.

  • Байден вирішив скликати саміт "четвірки" — що сталося.

  • У МЗС зізналися, що Байден пообіцяв Зеленському.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?