Bellingcat опублікувала нові дані про отруйників Навального із ФСБ
Категорія
Світ
Дата публікації

Bellingcat опублікувала нові дані про отруйників Навального із ФСБ

Bellingcat опублікувала нові дані про отруйників Навального із ФСБ
Джерело:  online.ua

Журналіти-розслідувачі із  The Insider и Bellingcat  дізналися про те, що співробітники ФСБ, які намагалися вбити лідера російської опозиції Олексія Навального, також зробили дві спроби отруєння політика і журналіста Володимира Кара-Мурзи. Розслідувачі проаналізували поїздки Володимира Кара-Мурзи і порівняли їх з переміщеннями співробітників ФСБ, яких називають отруювачами Навального. Виявилося, що спецслужби їздили за ним як мінімум за три місяці до отруєння, передає ONLINE.UA.

За словами розслідувачів, журналіста "супроводжували" в чотирьох поїздках - в Томську, Санкт-Петербурзі, Калінінграді і Казані. Окрім того, наголошується, що Кара-Мурза і ФСБшники повернулися в Москву менше ніж за 48 годин до появи у нього перших симптомів. Bellingcat і The Insider також звертають увагу на те, що перша спільна поїздка отруйників з Кара-Мурза збіглася за часом з вбивством Бориса Нємцова, якого застрелили 27 лютого 2015 року. Що важливо розуміти, Нємцов і Кара-Мурза були двома ключовими фігурами, що пролобіювали акт Магнітського, внаслідок якого під санкціями виявилося найближче оточення Путіна.

"Наразі розглядається дві гіпотези першого отруєння Кара-Мурзи. Перша - отруйники, не зумівши знайти слушний момент під час відряджень, вирішили нанести токсин в Москві (в квартирі він жив один, відеокамери в під'їзді не було). Друга - вони все-таки діяли як у випадку з Навальним: нанесли отруту на спідню білизну, коли Кара-Мурза був в Казані (в останній день Володимира цілий день не було в номері - це був зручний момент). У другому випадку Кара-Мурза просто надів в Казані іншу білизну, а отруєну - вже після приїзду в Москву. Так чи інакше, якщо отруйною речовиною був саме "Новачок", який починає діяти через 2-3 години при проникненні через шкіру, то контакт з отрутою стався перед його виходом з дому, судячи з хронології подій", — йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що перед другим отруєнням, 31 січня, опозиціонер зробив одноденну поїздку на поїзді до Твері, де показував фільм пам'яті Нємцова. Він повернувся в Москву пізно ввечері і ночував один в своїй квартирі. Наступного вечора він вирушив до батьків дружини. Там він прокинувся близько 4 або 5 ранку від тих же самих симптомів, які були під час першого отруєння.

Ще не стало зовсім погано, Кара-Мурза розбудив тещу з тестем, вони викликали "швидку". Що було далі, сам Володимир вже пам'ятає смутно. За його словами, симптоми другого отруєння були один в один ті ж, що і в перший раз: прискорене серцебиття, утруднене дихання, низький тиск. Дружина Володимира Кара-Мурзи Євгенія отримала від лікарні зразки його крові. Коли через два тижні вона разом з чоловіком повернулася в США, в аеропорту їх зустрічали агенти ФБР, яким передали пробірки. Спочатку Володимира запевнити, повідомивши, що зразки будуть відправлені в одну з чотирьох акредитованих ОЗХЗ лабораторій в США. Однак потім в ФБР перестали відповідати на запити. Результати обох аналізів (2015 і 2017 року) є у ФБР, але вони досі засекречені.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кремль у відповідь на розслідування про палац Путіна показав віллу Навального.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?