Бізнес озвучив свій прогноз курсу гривні у 2022 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Бізнес озвучив свій прогноз курсу гривні у 2022 році

Бізнес озвучив свій прогноз курсу гривні у 2022 році
Джерело:  online.ua

Бізнес-експерти нещодавно послабили свої очікування в останньому кварталі минулого року, однак, попри інфляцію, все-таки покращили прогноз курсу гривні.

Джерело: сайт НБУ

Бізнес спрогнозував, чого очікувати від курсу гривні у 2022 році

Варто звернути увагу на те, що загальний індекс ділових очікувань підприємств становив 112.1% порівняно з 114.3% у ІІІ кварталі.

Зниження очікувань насамперед спровоковане передусім більш слабкими прогнозами щодо реалізації власної продукції, інвестиційних видатків і фінансового стану підприємств.

А саме, компанії мають намір протягом 2022 року збільшувати обсяги власного виробництва. Проте значно повільніше: баланс відповідей становив 8.3% проти 21.5% у ІIІ кварталі 2021 року.

Фото — unsplash.com

Що важливо розуміти, четвертий квартал поспіль поліпшуються очікування бізнесу щодо курсу гривні.

В середньому через рік компанії прогнозують курс у 28,15 грн за долар проти 28,5 грн/дол, які прогнозували у ІІІ кварталі. При цьому 50,5% підприємств вважає, що обмінний курс не перевищить 28 грн/дол. (у ІІІ кварталі – 35.3%). Натомість погіршуються інфляційні очікування. Інфляцію компанії прогнозують на рівні 8.7%, а у попередньому кварталі очікували 7,8%. Частка опитаних підприємств, які вважають, що інфляція перевищить 7,5%, зросла на 10,6 в.п, - йдеться в повідомленні.

За словами експертів, витрати на виробництво залишаються ключовим проінфляційним чинником на переконання 79.9% респондентів. Також суттєво посилився вплив цін на світових ринках.

Окрім того, наголошується, що четвертий квартал поспіль знижується вплив курсового чинника: його підкреслили 40% респондентів проти 45.1% у попередньому опитуванні.

Керівники продовжили позитивно оцінювати поточний фінансовий стан власних підприємств: баланс відповідей становив 7.6% проти 7.0%. Оптимістичним залишається також прогноз на майбутнє, хоча баланс зменшився на 3 в.п. До 9,7%. Найвищі очікування мають підприємств торгівлі, а в енерго- та водопостачанні змін не очікують, - заявили в НБУ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?