Блінкен вперше поговорив з Лавровим з початку повномасштабного вторгнення РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Блінкен вперше поговорив з Лавровим з початку повномасштабного вторгнення РФ

Блінкен вперше поговорив з Лавровим з початку повномасштабного вторгнення РФ
Джерело:  online.ua

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Джерело: CNN

Блінкен та Лавров вперше поговорили з 24 лютого

За його словами, це була "відверта і пряма розмова", яка тривала приблизно 25 хвилин.

Це перший раз, коли вони спілкуються з початку вторгнення РФ в Україну.

Я тиснув на Кремль, щоб той прийняв суттєву пропозицію, яку ми висунули щодо звільнення Пола Уілана та Брітні Ґрінер, — сказав Блінкен.

Ця пропозиція включає пропозицію про обмін засудженого російського торговця зброєю Віктора Бута.

Раніше Блінкен заявив, що має намір поговорити зі своїм російським колегою про пропозицію про обмін, угоду про зерно та основні занепокоєння щодо подальшої російської анексії частин України.

Блінкен підкреслив, що США не бачать «жодного бажання» з боку Росії припинити агресію проти України.  Він також сказав, що він обговорював очікування щодо набуття чинності угоди про безпечний транзит українського зерна через Чорне море.

Він також підкреслив, що "світ не визнає анексій" і "покладе на Росію додаткові значні витрати, якщо вона просуватиметься вперед у своїх планах".

Сергій Лавров (фото — kremlin.ru)

Лавров, згідно з повідомленням МЗС РФ, запропонував Блінкену у питанні обміну ув'язненими "повернутися в режим професійного, без спекулятивних інформаційних вкидів, діалогу в режимі "тихої дипломатії".

Також у МЗС РФ сказали, що сторони нібито обговорили війну проти України. Хоча 27 липня Блінкен говорив, що тема війни не підніматиметься, тому що "США не обговорюють Україну без України".

Про кого говорили дипломати

Віктор Бут - 43-річний російський підприємець, якого заарештували в Бангкоку в 2008 році в результаті спільної операції спецслужб Таїланду і США. Його звинувачують у незаконній торгівлі зброєю.

Пол Вілан – американський ексморпіх, якого в 2020 році в Москві засудили до 16 років ув'язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Брітні Грінер - 31-річна гравчиня Жіночої національної баскетбольної асоціації (WNBA), яку затримали у лютому 2022 року у Шереметьєво. У її багажі виявили картриджі для вейпу із гашишною олією. Ця речовина легальна у багатьох штатах США, але заборонена у Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?