Болгарія уперше надасть військову допомогу Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Болгарія уперше надасть військову допомогу Україні

Болгарія уперше надасть військову допомогу Україні
Джерело:  online.ua

Болгарія уперше відправить військову допомогу Україні після того, як болгарський парламент нещодавно затвердив список озброєння.

Джерело: Reuters

Болгарія уперше від початку війни надасть Україні військову допомогу

За інформацією видання, загалом 148 депутатів із 240-місного парламенту підтримали надання військової допомоги Україні.

Як зазначається, соціалісти та проросійська партія "Відродження" проголосували проти.

Видання повідомляє, що список зброї — засекречений. Однак, спираючись на слова парламентарів, допомога включатиме здебільшого легке озброєння та боєприпаси.

Викононувач обов’язків міністра оборони Болгарії Дімітар Стоянов заявив, що країна не може дозволити собі надати Києву важке озброєння та техніку.

Мій підхід був консервативним, тому що мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не надсилаємо ні системи С-300, ні літаки МіГ-29 чи Су-25, - наголосив в.о. міністра.

Агентство пише, що Болгарія була однією з небагатьох країн-членів ЄС, які не надавали військової допомоги Україні.

Додамо, що парламент Болгарії у травні робив спробу виділити військову допомогу Києву, але дружня до РФ Соціалістична партія заблокувала попередню пропозицію.

У повідомлення видання зазначило, що хоча Болгарія не відправляла зброю Україні, але у серпні Софія схвалила угоди щодо експорту зброї на 540 мільйонів доларів. Більшість із них призначалася для Польщі - одного з ключових вузлів для відправки зброї в Україну.

Болгарія проти України в НАТО поки триває війна

Нагадаємо, у жовтні президент Болгарії Румен Радєв заявив, що його країна не підтримує звернення дев’яти країн-членів НАТО щодо пришвидшеного вступу до нього України.

На його думку це має відбутися виключно після закінчення війни.

Радєв повідомив, що Болгарія є частиною декларації саміту НАТО в Бухаресті 2008 року щодо майбутнього вступу України, але ця декларація була прийнята в зовсім іншому середовищі безпеки.

Військові дії на території України сьогодні вимагають обговорення її членства в Альянсі в повному складі Північноатлантичної ради, але з урахуванням ризику прямого втягнення країн НАТО у війну.

У представництві президента повідомили, що рішення про вступ України до НАТО має прийматися лише після розробки чітких параметрів мирного врегулювання конфлікту між Росією та Україною, які повинні бути прийняті та реалізовані обома воюючими державами.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?