Чехія висилає 18 російських дипломатів через вибухи на складах зброї
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія висилає 18 російських дипломатів через вибухи на складах зброї

Чехія висилає 18 російських дипломатів через вибухи на складах зброї
Джерело:  online.ua

Чехія викрила 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони були співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СЗР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в 2014 році. Росія погрожує відповісти на "фокуси" і натякає на закриття посольства Чехії.

Джерело: Novinky

Глава Міністерства закордонних справ Чехії Ян Хамачек вже викликав посла Росії та повідомив йому про висилку 18 співробітників посольства Росії, яких ідентифікували як співробітників ГРУ Генштабу Росії і Служби зовнішньої розвідки РФ. Їм дали 48 годин, щоб покинути територію Чехії.

Прем'єр-міністра Чехії Андрій Бабіш підкреслив, що є переконливі докази причетності підрозділів російського ГРУ 29155 до двох вибухів на збройових складах в районі Врбетіце, в результаті яких загинули двоє громадян Чехії.

У той же час, поліція Чехії оголосила у розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова під час відвідування 11-16 жовтня 2014 року Праги і Злінського краю. Їх підозрюють в причетності до вибухів. Під час свого візиту до Чехії вони замовили відвідування складу зброї Imex Group, але використовували вже інші паспорта на імена Руслана Табарова і Миколи Попа. Агентам дали дозвіл на відвідування складу з 13 по 17 жовтня, а вибух стався 16 жовтня.

Важливо нагадати, що росіян з паспортами на імена Петрова і Боширова Велика Британія підозрює в отруєнні нервово-паралітичною отрутою "Новачок" колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року. На сьогоднішній день вже відомо, що вони є співробітниками підрозділу №29155 ГУ ГШ РФ Олександром Мишкіним і Анатолієм Чепігою.

Чехія звернулася до Ради ЄС через вибухи на складах зброї

Крім екстреної висилки російських дипломатів і оголошення в розшук Петрова та Боширова, Чехія підніме питання вибухів на збройних складах в 2014 році і причетності до них Росії на засіданні Ради ЄС, яке відбудеться 19 квітня. Виконуючий обов'язки міністра закордонних справ Чехії Ян Гамачек вже доручив чеським послам в ЄС і НАТО проінформувати союзників про справу Врбетіце.

Україна миттєво підтримала Чехію. Глава МЗС Дмитро Кулеба написав в соцмережі, що такі дії не повинні залишатися безкарними.

"Україна підтримує дії Чехії у відповідь на підтверджену правоохоронцями причетність Росії до вибухів на складах озброєнь 2014 року, які призвели до людських жертв. В Україні занадто добре знають зловмисні методи РФ", - написав Кулеба.

Росія погрожує Чехії через висилку дипломатів

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова відреагувала на рішення влади Чехії про висилку 18 російських дипломатів через організовані російськими агентами вибухи на складах боєприпасів в комплексі Врбетіце.

"Празі добре відомо, що послідує за подібними фокусами", - пригрозила відповіддю представниця МЗС РФ.

У Держдумі Росії назвали висилку 18 співробітників дипмісії РФ з Чехії - серйозним ударом по двостороннім відносинам. У Раді Федерації з міжнародних справ і зовсім назвали абсурдними заяви Праги про причетність до вибуху шпигунів РФ, які перебували в Чехії під виглядом дипломатів. РосЗМІ вже пишуть, що дипломатичні джерела повідомляють про "закриття посольства Чехії в Москві".

Коротко про вибухи на складах боєприпасів в Чехії в 2014 році

  • Вибухи на складі боєприпасів під Вребетіце (село на кордоні Чехії зі Словаччиною, яка знаходиться приблизно в 330 км від столиці Чехії Праги) сталися в 2014 році. 16 жовтня вибухнув один склад, загинули дві людини, в грудні - ще один.

  • Ці склади використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. Перед першим вибухом на складі готували зброю для відвантаження болгарському торговцю Омеляну Гебреву. Незабаром після вибухів на складах бізнесмена двічі труїли "Новачком" російські агенти.

  • Чеські ЗМІ пишуть, що Гебрев постачав зброю Україні і повстанцям Сирії, які воюють проти режиму Башара Асада.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?