Чехія закликала всі країни ЄС невідкладно вислати російських дипломатів
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія закликала всі країни ЄС невідкладно вислати російських дипломатів

Чехія закликала всі країни ЄС невідкладно вислати російських дипломатів
Джерело:  online.ua

Чеський прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш закликав всі країни Євросоюзу вислати російських дипломатів і тим самим проявити солідарність з Чехією, яка вислала 18 дипломатів РФ за причетність російських спецслужб до вибухів на складах зброї під Врбетіце. Такий заклик він озвучив на неформальному саміті лідерів ЄС, який відбувся 8 травня в потругальском Порту.

Джерело: Mlada fronta Dnes

"Ми завжди повинні розуміти, що коли одна держава-член піддалася нападу, це фактично напад на всіх членів ЄС. Тому я попросив, щоб вони розглянули питання про висилку хоча б по одному російському дипломату зі своїх країн", - розповів Бабіш про своє прохання після завершення саміту.

Бабіш підкреслив, що на полях саміту відбулася тривала дискусія з приводу подальших відносин Європи з Росією, в рамках якої виступив, зокрема, президент Франції Еммануель Макрон.

За словами чеського прем'єра, Прага про причетність російських спецслужб до вибухів на складах зброї в 2014 році повідомили, як тільки розслідування встановило причетність росіян. Він сподівається, що ЄС підтримає Чехію в дипломатичному скандалі з Росією.

Реакція Росії на заклик Бабіша

У Росії миттєво відреагували на прохання чеського прем'єра на рахунок висилки російських дипломатів з ЄС. Зокрема, глава думського комітету з міжнародних справ Леонід Слуцький назвав заяву Бабіша "демаршем на пустому місці". Він пригрозив Європі припиненням діалогу, якщо Брюссель в знак солідарності підтримає Чехію.

"Чехія провокує ЄС на нову дипломатичну кризу у відносинах з Росією. Демарш на порожньому місці в знак солідарності з черговим highly likely - шоу стане ще одним кроком до згортання діалогу з Москвою. Сподіваюся, в Брюсселі це усвідомлюють", - написав у соцмережі російський парламентарій .

Чехія закликала ЄС вислати російських дипломатів - що вирішили на саміті

Саміт лідерів ЄС 8 травня носив неформальний характер, тому ніяких письмових рішень прийнято не було. Однак президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що на зустрічі тема Росії стояла на порядку денному. За словами Макрона, члени об'єднання повернуться до обговорення політики щодо Росії 25 травня на саміті ЄС.

Скандал між Чехією і Росією - головне

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?