Червоний Хрест підтримує контакт із полоненими з Азовсталі — речник МКЧХ
Категорія
Світ
Дата публікації

Червоний Хрест підтримує контакт із полоненими з Азовсталі — речник МКЧХ

Червоний Хрест підтримує контакт із полоненими з Азовсталі — речник МКЧХ
Джерело:  online.ua

Речник МКЧХ в Україні Олександр Власенко повідомив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста підтримує контакт з військовополоненими з заводу "Азовсталь" в Маріуполі.

Джерело: Суспільне

Червоний Хрест заявив про підтримку контакту з полоненими

Власенко розповів, що інформація про візити до полонених є конфіденційною. За його словами витік інформації може вплинути на роботу організації.

У нас були зареєстровані ті люди, які виходили з "Азовсталі". Які хотіли бути зареєстрованими. Ми усім пропонували це зробити. Ті, хто захотів, — ми їх зареєстрували, - сказав він.

Також він розповів, що в Женеві було створене Центральне розшукове бюро. Його призначенням є вимагання інформації про затриманих з обох сторін збройного конфлікту.

Відповідно після цього вже вимагається дозвіл (на відвідування — ред.). На жаль, я мало що можу додати вам до цього, тому що це — єдина наша діяльність, яка любить тишу, - сказав Власенко.

Він зазначив, що Червоний Хрест контролює умови і стан військовополонених у місцях їх утримання, але і ця інформація не є публічною для ЗМІ.

Діалог ведеться. Ми намагаємося, щоб ми мали ці регулярні візити. І щоб ці візити були до всіх, кого ми маємо. Щоб вони були згідно з нашими правилами. Наші правила передбачають конфіденційний діалог з тими людьми, які там знаходяться. Це не обов'язково віч-на-віч. Це може бути десять людей, двадцять, тридцять. Але без присутності представників адміністрації того закладу, де вони є.

Фото — reuters.com

Важливо зазначити, що дружини українських захисників наголосили, що візити представника Червоного Хреста до полонених двічі на тиждень були однією з умов їхнього вивезення з "Азовсталі". Вони сказали, що російська сторона не дотримується цих вимог.

Їм це пообіцяли. На цих умовах вони залишили "Азовсталь". Ми цього не маємо. Червоний Хрест нікому не передзвонив. Виникає питання: чи справді залучений тут Червоний Хрест і чи справді він стежить за дотриманням Женевської конвенції? Ситуація, яка сталася із захисниками «Азовсталі", є нестандартною, ми всі це розуміємо. І ми знаємо, що невирішуваних питань у світі немає. Ми закликаємо Червоний Хрест знайти це нестандартне рішення й врешті-решт потрапити на територію перебування наших бійців, — сказала дружина командира полку "Азов" Катерина Прокопенко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?