Чи можлива тотальна заборона УПЦ МП в Україні – думки експертів
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи можлива тотальна заборона УПЦ МП в Україні – думки експертів

Чи можлива тотальна заборона УПЦ МП в Україні – думки експертів
Джерело:  online.ua

1 грудня офіційно стало відомо, що РНБО уже доручила Кабміну запропонувати ВРУ нарешті заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в нашій країні. Чи можлива тотальна заборона діяльності УПЦ МП після чисельних скандалів навкого неї? Про це порозмірковували українські експерти.

Джерело: "РБК-Україна"

Заборона УПЦ МП в Україні може відбутися — представниця НАН Филипович

Завідувачка НАН України Людмила Филипович звертає увагу на те, що подібне уже ставалося з УАПЦ, УГКЦ, коли КПРС вирішила, що ці церкви потрібно прибрати. Однак, враховуючи в те, що Україна не живе в тоталітарній реальності, залишається два шляхи, згідно із Законом про свободу совісті.

Експертка вважає, що є 2 сценарії розвитку подій. Йдеться про саморозпуск релігійної організації, як, до прикладу, це сталося з ОПЗЖ, проте на такий варіан можна не надіятися у даному випадку.

Також можливе рішення суду, який доведе, що діяльність цієї організації є антидержавною та є загрозою для національної безпеки України.

Але це має бути суд справедливий, прокурор переконливий. Рішення має зняти з реєстрації, але не всю церкву, а окрему парафію, тому що статусу юридичної особи, яку можна судити, Церква в Україні не має, - пояснює Филипович.

За її словами, не можна також забувати про те, що УПЦ МП може підняти усі свої зв'язки, у т.ч. і міжнародні, щоб "цю справу подати як переслідування за віру, як несправедливе ставлення з боку держави"

Експертка звертає увагу на те, що наразі не вистачає політичної волі, відмашки команди Зеленського, яка дасть "добро" на зняття недоторканності цієї церковної структури.

Нікому не хочеться ворушити це гніздо, а давно пора, - вважає Филипович.

Релігієзнавець Євген Савісько не вірить у можливість заборони УПЦ МП

Український експерт переконаний, що немає жодних шансів заборонити УПЦ МП в нашій країні, адже юридично зареєстрованої єдиної релігійної організації з такою назвою не існує.

Як і УПЦ. Натомість є сотні парафій, єпархіальних управлінь, монастирів, навчальних закладів, а також Київська митрополія, які відзначають у своїх назвах та реєстраційних документах належність до Української православної церкви (УПЦ), - пояснює Савісько.

Він також вважає, що майбутня офіційна боротьба української влади з УПЦ МП буде вкрай затяжною.

 Звичайно, це тривалий шлях, але в такому разі буде вивчено діяльність кожної громади, монастиря тощо. Інакше не уникнути позовів до вітчизняних та міжнародних судів. А які там ухвалять рішення - передбачити неможливо, - попереджає релігієзнавець.

На його переконання, без провокацій з боку Путіна, Лукашенка та Орбана також не минеться.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?