CNN розкрив деталі десятирічного плану РФ щодо дестабілізації Молдови
Категорія
Політика
Дата публікації

CNN розкрив деталі десятирічного плану РФ щодо дестабілізації Молдови

CNN розкрив деталі десятирічного плану РФ щодо дестабілізації Молдови
Джерело:  online.ua

План передбачав створення залежності Молдови від імпорту російського газу та розпалювання соціального конфлікту, а також спроби унеможливити вплив Молдови у Придністров’ї.

Джерело: CNN

Секретний план Росії щодо Молдови

Оприлюднено документ з таємним планом, розробленим ФСБ, щодо дестабілізації обстановки в Молдові. У ньому детально описані плани з розхитування ситуації в країні, включаючи підтримку проросійських груп, використання православної церкви та погрозу припинення постачання природного газу.

За даними медіа, план був розроблений щоб завадити Молдові орієнтуватися на Захід, покращити відносини з НАТО та вступити до Європейського Союзу.

Документ, ймовірно, був написаний у 2021 році Управлінням транскордонного співробітництва ФСБ. Його назва – "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова".

Росія планувала зробити Молдову залежною від імпорту російського газу та розпалити внутрішній конфлікт у країні. В планах також було заблокувати зусилля Молдови отримати вплив у Придністров’ї, де знаходиться близько 1500 російських солдатів.

Серед короткострокових завдань з плану знайдено такі пункти, як: "підтримка політичних сил Молдови, які виступають за конструктивні відносини з Російською Федерацією" та "нейтралізація ініціатив Республіки Молдова, спрямованих на ліквідацію російської військової присутності в Придністров’ї".

Середньострокові цілі включають "протидію експансіоністській політиці Румунії в Республіці Молдова" та “протидію співпраці між Республікою Молдова та НАТО".

До довгострокових цілей входять "створення стабільних проросійських груп впливу в політичних і економічних елітах Молдови" і "формування негативного ставлення до НАТО".

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заперечив причетність Росії до створення документу і заявив, що нічого не знає про цей "план".

Що відбувається у Молдові

Бригадний генерал, ексміністр оборони Молдови Віталій Марінуца в прямому етері на online.ua розповів, що Росія зацікавлена у розхитуванні ситуації в Молдові.

Саме Російська Федерація, за його словами, є тією державою, яка зацікавлена в тому, щоб у Молдові пройшли вибори будь-якими шляхами, щоб чинна влада змінилася і прийшла проросійська. Вони роблять все можливе для цього.

Нещодавно стало відомо, що громадян Молдови готували у Туреччині до масових заворушень, які організовує проросійська партія Шор.

За даними журналістів, десятки молодих людей із Молдови провели три дні на турецькому курорті, де пройшли спеціальну підготовку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?