Дипломати ЄС оцінили "хитрий" маневр України щодо угоди про Північний потік-2 — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

Дипломати ЄС оцінили "хитрий" маневр України щодо угоди про Північний потік-2 — Politico

Дипломати ЄС оцінили "хитрий" маневр України щодо угоди про Північний потік-2 — Politico
Джерело:  online.ua

Низка європейських дипломатів і посадовців позитивно оцінили ініціативу офіційного Києва щодо консультацій з Єврокомісією та федеральним урядом Німеччини з приводу “Північного потоку-2”, щодо якого Берлін і Вашингтон уклали угоду.

Джерело: Politico

За оприлюдненими даними, у публічному полі не було активної реакції з боку офіційних осіб Євросоюзу на дипломатичний маневр української сторони. Єврокомісія нагадала, що співдружність не вважає газогін

Кремля таким, що відповідає спільним інтересам блоку, тож Брюссель - відкритий для обговорення, зокрема й з Україною.

“Однак приватно багато чиновників та дипломатів усміхалися та були в захваті від кмітливості Києва”, - стверджують журналісти.

Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував, що українська сторона ініціює серію консультацій з приводу “Північного потоку-2”. Шлях для цього надає стаття 274 Угоди про асоціацію.

“Вони вчинили абсолютно правильно. Деякі мої колеги в інституціях вважають, що Угода про асоціацію накладає зобов'язання лише на українців, а не на обидві сторони”, - пояснив у розмові з Politico один з посадовців.

Інший дипломат додав, що вважає реакцію Києва виправданою, хоча одночасно потенційно непродуманою.

“Нещодавня українська ініціатива є хитрою, звичайно. Однак мені цікаво, чому вони цього не робили раніше”, - уточнив він.

Водночас медіа звернули увагу, що Київ володіє повним правом для захисту власних інтересів в умовах, коли це навіть може обурити партнерів - розуміння цього в ЄС стало проривним.

“Головне, що українці почали демонструвати власну ідентичність, а не просто вдячно отримувати донорську допомогу та технічну підтримку. Вони не є невдячними, але я думаю, що вони почали більше діяти як країна”, - цитують журналісти радника, що багато працював з українським урядом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?