До кінця року інфляція сягне 31% — НБУ
Категорія
Економіка
Дата публікації

До кінця року інфляція сягне 31% — НБУ

До кінця року інфляція сягне 31% — НБУ
Джерело:  online.ua

За словами керівництва НБУ, до кінця поточного року інфляція в Україні прискорюватиметься та сягне 31% і почне знижуватись у 1 кварталі 2023 року.

Джерело:  інфляційний звіт НБУ

У НБУ попереджають, що до кінця року інфляція сягне 31%

Предствники Нацбанку звертають увагу на те, що війна спровокувала порушення ланцюгів постачання, скорочення пропозиції окремих товарів, збільшення витрат бізнесу, фізичного руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, а також тимчасової окупації окремих територій.

За їхніми словами, збереження високих цін на енергоносії та рекордні рівні інфляції в країнах-партнерах також значно посилювали ціновий тиск в нашій країні.

Суттєво зросли й інфляційні очікування бізнесу та домогосподарств. На практиці це відобразилося в погіршенні строкової структури депозитів у банківській системі та збільшенні витрат на окремі товари довгострокового, переважно імпортовані. У результаті впродовж останніх місяців інфляція зростала високими темпами та сягнула 21.5% р/р у червні, - мовиться у заяві регулятора.

Окрім того, наголошується, що шоки пропозиції в умовах повномасштабної війни і надалі матимуть значний вплив на цінову динаміку.

За словами аналітиків, у найближчі місяці й надалі є висока ймовірність подальших терористичних атак країни-агресорки РФ на об’єкти інфраструктури та виробничі потужності в містах України, що підриватиме логістику, підвищуватиме ризики бізнесу та розхитуватиме очікування.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?