Дослідники виявили в Африці найстарішу "соцмережу"
Категорія
Світ
Дата публікації

Дослідники виявили в Африці найстарішу "соцмережу"

Дослідники виявили в Африці найстарішу "соцмережу"
Джерело:  online.ua

Німецьким дослідникам вдалося виявити найстарішу в світі "соціальну мережу", яка зародилася приблизно 50 тисяч років тому і простягнулася на тисячі кілометрів по всій Африці. За словами вчених, повідомлення люди тоді навчилися передавати за допомогою намистин, виготовлених з шкаралупи яєць страусів.

Джерело: The Guardian

Вчені змогли знайти в Африці найстарішу "соцмережу"

Вказано, що науковці дослідили понад 1,5 тис. таких намистин, які вони викопали в більш ніж 30 місцях по всій південній і східній Африці.

Що важливо розуміти, ці намистини і досі виготовляють і носять мисливці-збирачі на цьому континенті.

За словами дослідників, люди, які виготовляли намистини, обмінювалися ними на величезних відстанях, допомагаючи передавати символічні повідомлення та зміцнювати союзи.

Це все одно, що йти шляхом, прокладеним з хлібних крихт. Намистинки – це підказки, розкидані в часі та просторі, які просто чекають, щоб їх помітили, – наголосила одна із авторок дослідження Дженніфер Міллер з Інституту науки історії людства Макса Планка в місті Єна.

Під час нового дослідження вчені вивчали намистини, знайдені в 31 місці в південній і східній Африці, що охоплює понад 1800 миль.

Порівнявши діаметри шкаралупи та отворів всередині, і товщину стінок яєчної шкаралупи, вчені дізналися, що близько 50 тис. років тому люди у Східній і Південній Африці почали виготовляти майже однакові намистини. Проте ці групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що свідчить про існування великої соціальної мережі, яка простягається на тисячі миль, з’єднуючи людей у віддалених регіонах, - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те,що намиста з яєчної шкаралупи страуса є одними з найдавніших форм прикрас, які були знайдені в археологічних записах, хоча вони не були першими у Homo sapiens.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?