Дослідники з'ясували, чи справді тестостерон впливає на успішність в житті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники з'ясували, чи справді тестостерон впливає на успішність в житті

Дослідники з'ясували, чи справді тестостерон впливає на успішність в житті
Джерело:  online.ua

Чимало людей переконані, що рівень тестостерону в крові у чоловіків пов'язаний з їх суспільно-економічним становищем. До прикладу, у людей з його високою концентрацією частіше високий рівень освіти або доходу. Що цікаво, для жінок, навпаки, цей гормон пов'язують з негативними характеристакми.

Джерело: Science Advances

Вчені дізналися, чи впливає тестостерон на успішність в житті

Ні для кого не секрет, що соціальні фактори також можуть впливати на рівень тестостерону. До прикладу, хронічний стрес може спровокувати його зниження.

"У цьому випадку причиною низького соціального становища може виявитися швидше сам стрес і зміни у здоров'ї, які він може викликати. З іншого боку, рівень тестостерону може підвищуватися, якщо людина позитивно сприймає свій соціально-економічний статус. Тобто, показники тестостерону можуть бути не причиною успішності, а її наслідком", - йдеться в повідомленні.

Про що вдалося дізнатися під час нового дослідження

Щоб з'ясувати, чи дійсно тестостерон впливає на успішність, британські та норвезькі науковці організували масштабне дослідження з використанням генетичних методів.

Їм довелося вибрати серед учасників британського Біобанку більше ніж 306 тисяч осіб. Вчені зразу ж виділили серед них людей з генетичними варіантами, які пов'язані з високим рівнем тестостерону.

У них на високу концентрацію гормону не повинні були вплинути соціальні та інші умови. Тому дані можуть з великим ступенем надійності свідчити про те, чи пов'язаний тестостерон з успішністю.

"Дослідники вирішили зосередитися на зв'язку тестостерону з доходом, характером роботи, місцем проживання, кваліфікованістю, схильністю до ризику та станом здоров'я. Виявилося, що генетично детермінований високий рівень тестостерону майже не пов'язаний ні з якими з цих показників у чоловіків і жінок", - пише видання.

За словами авторів дослідження, проблема впливу тестостерону на життя людини оточена міфами, які ще доведеться розвіяти у майбутньому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?