Економіст назвав негативні наслідки державного врегулювання цін
Категорія
Економіка
Дата публікації

Економіст назвав негативні наслідки державного врегулювання цін

Економіст назвав негативні наслідки державного врегулювання цін
Джерело:  online.ua

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський звернув увагу на те, що Кабінету міністрів не варто було вводити державне врегулювання цін, оскільки це рішення спровокує вкрай негативні наслідки для громадян.

Джерело: "24 канал"

Експерт описав негативні наслідки державного врегулювання цін

За його словами, суттєво може погіршитися якість продуктів або ж вони взагалі зникнуть.

На переконання Іллі Несходовського, підхід Кабінету міністрів є неправильним, оскільки він призвиде до подальшого погіршення економічної ситуації в Україні.

Такий захід матиме негативні наслідки. Наприклад, окремі товари просто зникнуть з поличок магазинів через те, що їх буде невигідно продавати, – підкреслив економіст.

Несходовський звертає увагу на те, що що таке регулювання призведе і до того, що погіршиться якість продуктів, адже з метою виконання вимог уряду й зберігання попиту на задовільному рівні, виробник використовуватиме гіршу сировину, щоб продавати за відповідною ціною.

Фото — unsplash.com

Як стверджує очільник Інституту соціально-економічної трансформації, у випадку, коли є монопольні змови або неконкурентна поведінка, то для таких ситуацій є Антимонопольний комітет. Що важливо розуміти, саме він організовує розслідування і за зловживання застосовує штрафні санкції для тих, хто необґрунтовано підвищував ціни.

Для регулювання цін найкращий підхід – це не знижувати ціни, а підтримувати тих громадян, які є найбільш незахищеними: пенсіонерів; тих, хто отримує соціальну допомогу. Для таких людей (треба – ред) запропонувати додаткові виплати, які дадуть їм можливість покрити зростання цін, - каже експерт.

Окрім того, за словами Несходовського, є можливість встановлювати пільги для виробників, щоб вони могли знижувати ціни.

На переконання економіста, таке рішення держави – це простий спосіб замість того, щоб ринковими методами змінювати ситуацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?