Експерт попередив українців про нові проблеми після зменшення ціни на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт попередив українців про нові проблеми після зменшення ціни на газ

Експерт попередив українців про нові проблеми після зменшення ціни на газ
Джерело:  online.ua

Колишній в.о. міністра економіки та керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта звертає увагу українців на те, що Кабінет міністрів уже готує рішення про запровадження державного регулювання цін на газ на період карантину або опалювального сезону – обмеження на рівні 6990 грн за тис. кубічних метрів (наразі незрозуміло, чи це з ПДВ, чи без). Як уже всі зрозуміли, це дозволить знизити ціну газу в платіжках на понад 30%. За словами експерта, усі нюанси будуть зрозумілі лише після появи проєкту цього рішення, однак підводні камені можна помітити вже зараз. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на допис економіста у Фейсбук.

"Остання біржова ціна всередині України на ТБ "Українська енергетична біржа" – близько 7400 грн за тис. куб. м без ПДВ, близько 8900 грн з ПДВ. Тариф Нафтогазу, найдешевший на ринку в усіх областях України, крім Київської, 7220 грн за тис. куб. м (з ПДВ). У майже всіх постачальників газ дорожчий і, очевидно, він і при закупівлі коштує для них дорожче – по 6990 грн за тис. куб. м вони просто не зможуть постачати без збитків. Відповідно, треба дати постачальникам (або їх частині) дешевий ресурс – єдиним джерелом якого може бути група Нафтогаз (конкретніше, УГВ, яке входить в цю групу)", – йдеться в повідомленні експерта.

Цілком можливо, що з цією метою на Нафтогаз знову покладуть суспільні обо'вязки – так зване ПСО – за якими компанія буде продавати газ іншим постачальникам. За словами Кухти, оскільки десь 2/3 ринку контролюють облгаззбути, пов'язані з розподільчими компаніями-облгазами (що взагалі-то прямо заборонено законом), то більшу частину цього газу отримають вони. Як стверджує експерт, це тимчасово відновить схему постачання газу, яка існувала попередні кілька років – принаймні, так виглядає зараз найімовірніший варіант регулювання.

"Ця схема, фактично, звужує ринок до тих компаній, яким Нафтогаз зобов'язують постачати дешевий газ, та самого Нафтогазу – всі інші гравці тут за визначенням неконкурентоздатні, бо не мають доступу до дешевого ресурсу. Можливості для зловживань об'єктивно дуже великі, оскільки Нафтогаз зобов'язаний поставити ту кількість газу, яку йому виставлять у вигляді заявок постачальники, з обґрунтуванням у вигляді інформації про кінцевих споживачів, яким вони цей газ поставлять (принаймні, так це працювало раніше, до запровадження ринку)", – каже Кухта.

Як стверджує фахівець, оскільки єдиного прозорого обліку споживачів немає, ці списки можуть, скажімо м'яко, не зовсім співпадати з реальністю – до прикладу, в них можуть бути "мертві душі". Далі постачальники спокійно перепродають отриманий на ці "мертві душі" (або через інші фальсифікації) дешевий газ в промисловий сектор і заробляють на рівному місці дуже гарний прибуток.

"Власне, саме з міркувань подолання цих корупційних схем в меморандумі МВФ і були прописані скасування ПСО та перехід до ринкового ціноутворення. Зрозуміло, що ринкове ціноутворення для домогосподарств на ринку газу, ще й в бідній країні, несе ризики різкого зростання цін і соціальних проблем", – попереджає Кухта.

Як повідомляв ONLINE.UA, "Нафтогаз" стверджує, що готовий продавати українцям газ за регульованою ціною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?