Експерти прогнозують серйозне підвищення тарифу на тепло в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти прогнозують серйозне підвищення тарифу на тепло в Україні

Експерти прогнозують серйозне підвищення тарифу на тепло в Україні
Джерело:  online.ua

Тарифи на опалення в Україну можуть стрімко подорожчати на тлі серйозного зростання ціни на газ - з відповідним прогнозом виступили експерти міжгалузевої асоціації “Укртеплокомуненерго”.

Джерело: Укртеплокомуненерго

За оприлюдненими даними, йдеться про газ, який постачають між підприємствами теплокомуненерго та “Нафтогаз Трейдинг”. Зростанням може сягнути значення від 15 до 70%.

“Якщо ціна газу і надалі зростатиме, ТКЕ вимушені будуть коригувати тарифи в бік збільшення, хоча вже на сьогодні, за діючих умов, можна прогнозувати його ріст на 15-70%, в залежності від регіону, міста, територіальної громади”, - заявив Сергій Задунайло, віцепрезидент асоціації.

Він уточнив, що на серпень “Нафтогаз Трейдинг” виставив ціну на рівні близько 15 тисяч гривень за тисячу кубометрів - на липень своєю чергою було встановлено до 12 тисяч гривень за відповідний обсяг.

Експерти звернули увагу на суперечливі моменти в угодах між підприємствами ТКЕ та газопостачальною компанією. Теплопостачальники повинні щомісяця здійснювати авансовий платіж за газ, а це провокує відсутність обігових поштів у ТКЕ. Це вже зумовлено післяплатними умовами оплати послуг з боку населення.

Іншою проблемою асоціація вказала квотування обсягів газу. Скоригувати завищені квоти в період міжсезоння неможливо, а понаднормові обсяги використаного газу в опалювальний сезон ТКЕ оплачує принаймні на 50% дорожче.

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг виступила з рішенням про передачу повноважень з регулювання діяльності підприємств ТКЕ органам місцевого самоврядування. Це дозволить самостійно формувати тарифи на теплопостачання.

Газ у Європі

Сьогодні спотова ціна на газ в Європі досягла майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Таке рекордне подорожчання пов’язане з низькими запасами газу в сховищах.

Причиною цього стало рішення російського газового монополіста “Газпрому” не бронювати додаткові транзитні потужності через Україну, на що вказав Оператор ГТС України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?