Експорт російської нафти зріс до максимуму після вторгнення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експорт російської нафти зріс до максимуму після вторгнення

Експорт російської нафти зріс до максимуму після вторгнення
Джерело:  online.ua

У квітні Росія експортувала більше нафти, ніж за будь-який місяць з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року, причому майже 80 відсотків поставок сирої нафти припадає на Китай та Індію.

Джерело: Financial Times

Експорт російської нафти зріс до максимуму після вторгнення

У квітні експорт російської нафти зріс ще на 50 тис барелів на добу до максимального рівня після вторгнення - 8,3 млн барелів на добу, що значно перевищує середні показники у 7,7 млн барелів на добу та 7,5 млн барелів на добу у 2022 та 2021 роках відповідно.

Зростання поставок відображає успіх Москви в пошуку як нових покупців для своєї нафти, оскільки Європа заблокувала імпорт, так і нових суден після обмеження її доступу до західних морських шляхів. Відтоді, як Захід вперше пригрозив Росії санкціями минулого року, Москва співпрацює зі зростаючою кількістю маловідомих торгових компаній і власників танкерів, щоб розробити нові системи для транспортування своєї нафти, - пише FT.

Що відомо про санкції проти російської нафти

Наразі ЄС обговорює 11-й пакет санкцій проти Росії з моменту її вторгнення в Україну минулого року. Лише ЄС запровадив санкції проти 1 473 російських фізичних та 207 юридичних осіб, а також заморозив 21,5 млрд євро російських активів.

Однак ці заходи були розроблені таким чином, щоб дозволити російській нафті продовжувати надходити до країн за межами ЄС. Результатом стала одна з найбільших в історії змін у товарних потоках: за останні 12 місяців Росія перенаправила мільйони барелів нафти на день з Європи в Азію.

Незважаючи на те, що Росія відвантажила більше нафти, ніж у квітні 2022 року, за оцінками МЕА, щомісячні доходи від експорту нафти були на 27 відсотків нижчими, ніж торік, частково через зниження світових цін на енергоносії.

Російська нафта також торгується з дисконтом до світових цін через запроваджене "Великою сімкою" обмеження на дозволений російський експорт нафти і нафтопродуктів, яке було введено в грудні і лютому відповідно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?