ЄС різко розкритикував кібератаку проти України та запропонував допомогу
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС різко розкритикував кібератаку проти України та запропонував допомогу

ЄС різко розкритикував кібератаку проти України та запропонував допомогу
Джерело:  online.ua

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель засудив кібератаку на Україну і сказав, що комітет ЄС з політики та безпеки й кіберпідрозділи зустрінуться, щоб вирішити, як реагувати та допомагати Києву.

Джерело: Reuters

Кібератака на українські урядові сайти

Масова кібератака з попередженням українців «боятися й очікувати найгіршого» трапилася пізно в четвер, залишивши деякі урядові веб-сайти недоступними в п’ятницю вранці.

Ми збираємося мобілізувати всі наші ресурси, щоб допомогти Україні подолати цю кібератаку. На жаль, ми знали, що це може статися. Важко сказати (хто за цим стоїть). Я не можу нікого звинувачувати, оскільки у мене немає доказів, але ми можемо уявити, - сказав Жозеп Боррель журналістам на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Кібератака, спрямована, зокрема, на сайти МЗС України, Кабінет міністрів і Раду безпеки та оборони, відбулася в той час, коли Київ та його союзники забили тривогу про можливий новий військовий наступ Росії на Україну.

Речник Міністерства закордонних справ України сказав, що зарано говорити, хто може стояти за атакою, але сказав, що Росія стояла за подібними ударами в минулому.

Також міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінд заявила, що Захід має протистояти будь-якій агресії Росії.

... ми маємо бути дуже твердими у своїх повідомленнях Росії: якщо будуть напади на Україну, ми будемо дуже жорсткими, дуже сильними та рішучими у своїй відповіді, - сказала вона, додавши, що Швеція солідарна з Україною.

Хакери погрожують українцям

Нагадаємо, що невідомі кіберзлочинці у ніч з 13 на 14 січня здійснили масштабну атаку на сайти уряду України та міністерств. Окрім того, тимчасово був недоступний сайт держпослуг "Дія".

Наразі несправності вже частково усунули. Розслідувати злочин буде українська кіберполіція.

За словами влади не працює сайт Кабміну, Міністерства закордонних справ, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінізахисту довкілля та Держказначейства.

Також на стартовій сторінці українського дипломатично відомства, російською, українською та польською мовами можна побачити повідомлення про те, що особисті дані українців виклали у загальний доступ.

У Мінцифри запевнили, що цього не сталося.

Фото - mfa.gov.ua

Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі, — йдеться в заяві хакерів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?