ЄС шукає компроміс щодо транзиту в Калінінград через Литву — ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС шукає компроміс щодо транзиту в Калінінград через Литву — ЗМІ

ЄС шукає компроміс щодо транзиту в Калінінград через Литву — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Євросоюз може повернути транзит до Калінінграда через Литву в "нормальне русло" протягом кількох днів. 

Джерело: Reuters 

ЄС може зняти блокаду Калінінграда

За словами джерел, європейські офіційні особи прагнуть компромісної угоди з Литвою, щоб розрядити конфлікт із Москвою.

Зазначається, що що європейські чиновники за підтримки Німеччини шукають компроміс і ведуть переговори про звільнення Калінінграда від санкцій, які досі торкалися промислових товарів, таких як сталь.

За словами джерела, якщо традиційний маршрут для російських товарів до Калінінграда, спочатку через Білорусь, а потім Литву, не буде відновлено, у Вільнюсі побоюються, що Москва може використати військову силу, щоб прокласти сухопутний коридор.

Тим часом Німеччина має солдатів, дислокованих у Литві, і, якщо це станеться, ФРН може бути втягнута в конфронтацію разом зі своїми союзниками по НАТО.

Ми повинні дивитися правді увічі. У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс, — сказало одне з джерел.

Співрозмовник агентства визнає, що кінцевий результат "може здатися несправедливим". Один із робочих варіантів передбачає звільнення від санкцій ЄС руху вантажів між Росією та Калінінградом "на тій підставі, що це не вважається нормальною міжнародною торгівлею, оскільки ексклав є частиною РФ".

Ще один співрозмовника видання наголосив, що у Литви "є серйозні сумніви щодо того, що можна розглядати як поступку Москві".

У міністерстві закордонних справ Литви повідомили, що продовжать консультації з Європейською комісією щодо застосування санкцій.

Санкції мають застосовуватися. І будь-які ухвалені рішення не повинні підривати довіру та ефективність санкційної політики ЄС, – наголосив він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?