ЄС виступив з важливим попередженням про російську вакцину Супутник V
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС виступив з важливим попередженням про російську вакцину Супутник V

ЄС виступив з важливим попередженням про російську вакцину Супутник V
Джерело:  online.ua

Євросоюз станом на 4 серпня ще не схвалив російську вакцину Супутник V, яка проходить експертизу ще з 4 березня. За 5 місяців розробник препарату так і не зміг довести його безпеку і надати ЕМА достовірних даних про ефективність вакцини.

Джерело: заява глави ЄК Урсули фон дер Ляєн в інтерв'ю RND

"Навколо Супутника V стало дуже тихо. Заявка на EMA існує вже давно. Але поки виробник не зміг надати достатньо достовірних даних, щоб довести безпечність. Це викликає питання", - пояснила ситуацію з російською вакциною очільниця Єврокомісії.

Тим самим Урсула фон дер Ляєн в черговий раз попередила, що даних про безпеку та ефективність Супутник V досі немає. У Москві ж запевняють, що надали всі документи для схвалення своєї вакцини в ЄС.

Як відомо, кілька днів тому Єврокомісія визнала сертифікати вакцинації Сан-Марино, де використовують для препарат Супутник V. Але представники ЄК пояснюють, що визнання ковід-сертифікатів республіки не означає схвалення в ЄС російської вакцини. Там підкреслили, що кожна країна Євросоюзу повинна самостійно вирішувати чи визнавати вакцинованими людей після вакцинації Супутником V чи ні.

Що відомо про ефективність вакцини Супутник V

Нещодавно головний лікар новосибірської клініки "Санітас" Михайло Андрушкевич заявив, що вакцина Супутник V малоефективна проти COVID-19. За його словами, захист після вакцинації цим препаратом є чинним лише протягом 2 місяців. Медик також стверджує, що препарат "ЕпіВакКорона" взагалі не працює.

Важливо нагадати, що крім вакцин Супутник V і ЕпіВакКорона, Росія почала використовувати новий препарат - Sputnik Light. Правда, він ще не пройшов жодних досліджень. Його випробовування проводять на жителях ОРДЛО в примусовому порядку.

Російську вакцину Супутник V не визнають в ЄС

У країнах Європи допускають, що ЄС може ніколи не схвалити російську вакцину проти коронавіруса Супутник V. Це питання нещодавно обговорювали європейські лідери на зустрічі в Брюсселі. Більшість з них не бачить перспективи російської вакцини бути визнаною в ЄС.

Як відомо, інспектори Європейського агентства лікарських засобів (EMA) вже завершили перевірку об'єктів, на яких виробляється російська вакцина "Супутник V", але не поспішають приймати остаточне рішення по препарату. Нещодавно в ЕМА повідомили, що розробники вакцини так і не змогли підтвердити, що так званий основний банк клітин (вихідний будівельний блок вакцини) відповідає нормам ЄС. Регулятор оцінив порушення, виявлені при виробництві препарату, за шкалою від "незначних" до "критичних".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?