ЄС витрачатиме не менше 1 трлн доларів на рік через зростання цін на енергоносії
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС витрачатиме не менше 1 трлн доларів на рік через зростання цін на енергоносії

ЄС витрачатиме не менше 1 трлн доларів на рік через зростання цін на енергоносії
Джерело:  online.ua

За підрахунками аналітиків Bloomberg, цьогоріч, через спровоковане злочинним вторгненням армії РФ в Україну зростання цін на енергоносії, країни ЄС втратили близько 1 трлн доларів та далі на них очікує погіршення енергетичної ситуації.

Джерело:  Bloomberg

На ЄС очікує найбільша енергетична криза в історії 

За інформацією видання, вже навесні наступного року країнам ЄС доведеться шукати шляхи поповнення запасів газу в умовах припинення значної частини транзиту з РФ.

Навіть залучення додаткових потужностей за рахунок мпорту скрапленого природного газу не зможе, за оцінками аналітиків, знизити напругу на європейському енергетичному ринку до 2026 року.

Наступного року урядам буде набагато важче впоратися з цією кризою, - зазначив директор консалтингової компанії S-RM Мартін Девеніш.

За підрахунками аналітиків Bloomberg відповідно до ринкових даних, сумарно витрати на енергоносії для споживачів і компаній в країнах ЄС збільшились приблизно на 1 трлн доларів.

Багато з втрат, але не всі, були компенсовані пакетами урядової допомоги на понад 700 млрд доларів, що дало змогу компаніям і споживачам вистояти під великою "хвилею" удару.

Проте, за даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, надзвичайний стан може тривати роками, оскільки економіки, ймовірно, вже перебувають у рецесії, а відсоток допомоги складає у ВВП країн не таку вже й вагому частку.

Цього року ЄС вдалося скоротити попит на газ на 50 млрд кубометрів, але, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства, регіон все ще може зустрітися з потенційним дефіцитом у 27 млрд кубометрів у 2023 році.
При цьому це відбуватиметься на тлі того, що російські поставки перебуватимуть на нулі, а китайський імпорт СПГ повернеться до рівня 2021 року.

Отримання газу є абсолютною необхідністю, і ми, ймовірно, побачимо достатнє поширення накопичення газу в Європі. Гонка за заповнення запасів природного газу в ЄС триватиме аж до наступної зими, - зазначив головний аналітик із сировинних товарів шведського банку SEB AB Б’ярне Шілдроп.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?