ЄС знайшов спосіб легально передати Україні заморожені активи Центробанку РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС знайшов спосіб легально передати Україні заморожені активи Центробанку РФ

ЄС знайшов спосіб легально передати Україні заморожені активи Центробанку РФ
Джерело:  online.ua

Офіційний Брюссель уже підготував план легального використання заморожених на території ЄС активів Центробанку Росії – йдеться про щонайменше 33,8 мільярда євро – на користь повоєнної відбудови України.

Джерело:  Bloomberg  з посиланням на своїх інсайдерів

ЄС уже знає, як легально передати Україні заморожені активи Центробанку РФ

За словами анонімних джерел ЗМІ, використання заморожених активів РФ юридично здійснене за умови, що вони не будуть експропрійовані, а також будуть виконані певні умови – зокрема, основна сума активів і відсотки за ними колись будуть повернуті Росії.

План полягає в тому, щоб як перший крок заморожені активи були об’єднані на європейському або міжнародному рівні з метою отримання прибутку, який можна було б використати для фінансування відновлення України, - мовиться у матеріалі.

Як вдалося дізнатися журналістам, Єврокомісія більш обережно ставиться до юридичної доцільності використання заморожених активів країни-агресорки.

Окрім того, її бентежить загальна складність реалізації цього плану. На переконання європейських політиків, будь-який подібний план обв'язково потрібно реалізовувати у співпраці з "Великою сімкою.

Під час дискусії з послами ЄС у середу юристи ЄС пояснили: якщо блок зазнає збитків під час управління російськими активами, компенсація має бути надана з бюджету ЄС або державами-членами, - йдеться в повідомленні.

За словами журналістів ця пропозиція є суперечливою, і її обговорення перебуває на "початковій стадії". Чимало лідерів Єврооюзу та деякі члени блоку занепокоєні юридичним обґрунтуванням подібного ризикованого рішення та прецедентом, який може бути створений зокрема щодо використання заморожених активів Центрального банку країни-агресорки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?