ЄСПЛ визнав Росію окупантом частини Донбасу з 2014 року
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄСПЛ визнав Росію окупантом частини Донбасу з 2014 року

ЄСПЛ визнав Росію окупантом частини Донбасу з 2014 року
Джерело:  online.ua

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі визнав, що Росія була окупантом частини Донбасу з 11 травня 2014 року. Тепер суд має право розглядати позови проти РФ щодо порушення прав людини на території Донецької та Луганської областей, які перебували перед окупацією.

Джерело: ЄСПЛ

ЄСПЛ визнав, що РФ була окупантом Донбасу

Суд встановив, що території на сході України захоплені сепаратистами, з 11 травня 2014 року та щонайменше до 26 січня 2022 року, були під юрисдикцією Російської Федерації. Він послався на присутність на сході України російських військових з квітня 2014 року та широкомасштабне розгортання російських військ найпізніше із серпня 2014, - йдеться у пресрелізі ЄСПЛ.

Суд встановив, що РФ:

  • мала значний вплив на воєнну стратегію сепаратистів,

  • надавала зброю та інше військове обладнання сепаратистам у значних масштабах з початку створення «ДНР» та «ЛНР» та в подальші місяці та роки;

  • проводила артилерійські обстріли на запит сепаратистів;

  • надавала політичну та економічну підтримку сепаратистам.

До українського позову в ЄСПЛ доєдналися Нідерланди, які раніше подали окремий позов на РФ через збиття Boeing у небі над окупованим Донбасом.

Під час розляду справи росіяни заперечували підсудність і намагалися пояснили, що йдеться про територію України, якою керували нібито лише сепаратисти. Україна наполягала, що саме РФ контролювала ці території.

Надалі ЄСПЛ буде розглядати кожну скаргу і визначати, чи порушувала РФ права людей на окупованому Донбасі.

Що означає рішення ЄСПЛ щодо Донбасу

Визначення часових і територіальних рамок окупації РФ дозволить визначити, за які саме порушення прав людини в Україні відповідальна РФ.

Це в свою чергу стане універсальним для інших судових інстанцій, які розглядатимуть російські злочини.

Тепер Росії не вдасться уникнути відповідальності, заявивши “це були не ми”, “нас там не було”.

Нагадаємо, що у 2021 році ЄСПЛ вже ухвалив аналогічне рішення по Криму, визнавши час початку російської окупації півострова з 27 лютого 2014 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?