Єврокомісія поставила крапку в питанні Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Єврокомісія поставила крапку в питанні Північного потоку-2

Єврокомісія поставила крапку в питанні Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Європа офіційно відмовляється від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Але Брюсселю доведеться змиритися з існуванням цього об'єкта. Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Брюссель може зробити тільки так, щоб "Північний потік-2" відповідав правилам Євросоюзу, які не дозволять поставити під загрозу безпеку енергопостачання Європи. І хоча ці правила не подобаються президенту Росії Володимиру Путіну, Кремлю доведеться їх дотримуватися. Про це Тіммерманс заявл в інтерв'ю Tagesspiegel, передає ONLINE.UA.

"Нам не потрібен «Північний потік - 2». Влада Брюсселя завжди говорила, що проєкт не потрібен для енергопостачання ЄС. Але «Північний потік-2» існує. Тому Комісія ЄС повинна забезпечити використання «Північного потоку-2» відповідно з правилами ЄС. Росії це не подобається. Але це правила ЄС, які не дадуть поставити під загрозу безпеку енергопостачання Європи ", - пояснив позицію ЄК Тіммерманс.

Як відомо, команда Путіна вже в 2021 році планує запустити "Північний потік-2", який за заявами компанії-оператора готовий приблизно на 95%. Для його завершення залишилося укласти 120 кілометрів на водах Данії, де вже йде будівництво, і близько 28 кілометрів на водах Німеччини. США і багато країн ЄС виступають проти цього проекту, побоюючись, що він стане потужним політичним інструментом в руках Путіна, який почне шантажувати ЄС газом. У Європарламенті пропонують запобігти всі ризики і загнати Путіна в глухий кут. У Брюсселі вважають, що експлуатувати російський газопровід можна, але з застереженнями, і пов'язувати цю експлуатацію з подальшим поведінкою Кремля. Якщо ж Москва не піде на ці умови і відмовиться співпрацювати з Брюсселем, то трубопровід не зможе працювати в повній мірі, але це вже буде відповідальністю Путіна.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна підготувала рішучий план на випадок запуску Північного потоку-2 і попередила ЄС про багатомільярдні збитки в разі відмови від послуг української ГТС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?