Єврокомісія запропонувала європейським країнам знизити стелю цін на російську нафту
Категорія
Світ
Дата публікації

Єврокомісія запропонувала європейським країнам знизити стелю цін на російську нафту

Єврокомісія запропонувала європейським країнам знизити стелю цін на російську нафту
Джерело:  online.ua

Європейська комісія звернулася до 27 держав-членів ЄС із пропозицією затвердити стелю цін на російську нафту у розмірі 60 доларів за барель, хоча раніше обговорювалася більша ціна - 65-70 доларів за барель.

Джерело: The Wall Street Journal

Єврокомісія хоче знизити стелю цін на російську нафту

За даними джерела видання, сьогодні високопосадовці країн-членів ЄС розпочали обговорення такої пропозиції.

Усі 27 держав-членів повинні схвалити рівень граничної ціни або може бути узгоджений інший рівень. "Але члени значною мірою об'єдналися навколо стелі в 60 доларів за барель настільки, що комісія вважає, що може укласти угоду на цьому рівні, - зазначає видання.

Обмеження цін є спробою країн Заходу скоротити доходи Кремля від нафти, зберігаючи при цьому зростання цін на енергоносії.

За допомогою "Великої сімки" та Австралії можливо заборонити надання морських послуг для постачання російської нафти, якщо сира нафта не продається за ціною або нижчою від неї.

G7 ще повинна затвердити документ про ціну, щоб вона набула чинності. Відповідно до документу, компанії, які постачають російську нафту, як і раніше, зможуть отримати доступ до страхових і брокерських послуг ЄС, але якщо вони продаватимуть нафту за встановленою ціною або нижчою від граничної ціни.

Обмеження має набути чинності 5 грудня і призведуть до того, що ціни на російську нафту будуть значно нижчими за міжнародний зразок Brent, який зараз складає трохи менше 88 доларів за барель, що значно зменшить експорт Росією своєї нафти.

Нагадаємо, нещодавно іноземним журналістам вдалося дізнатися, що протягом останніх 9 місяців до Великої Британії ввезли нафти з Росії на понад 778 мільйонів фунтів стерлінгів.

Однак в офіційній статистиці як російський імпорт це не фігурувало, оскілька Москва використовує лазівки в обмеженнях, запроваджених Лондоном.

Згідно з даними торгової статистики Великої Британії, із березня до десяти британських портів прибуло російської нафти на суму 778 мільйонів фунтів стерлінгів.

Близько 200 мільйонів з цієї суми припадають на червень і липень 2022 року, коли, за офіційними даними, Британія взагалі не ввозила нафту з Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?