Європа може опинитися у центрі епідемій коронавірусу та сезонного грипу
Категорія
Світ
Дата публікації

Європа може опинитися у центрі епідемій коронавірусу та сезонного грипу

Європа може опинитися у центрі епідемій коронавірусу та сезонного грипу
Джерело:  online.ua

Європі загрожує “твіндемія” — одночасне зростання захворюваності на сезонний грип та коронавірус. Причиною такого явища може стати мала мобільність населення ЄС, що спричинило зниження імунітету до сезонного грипу.

Джерело: Reuters

Твіндемія грипу та коронавірусу

Локдаун, носіння масок і соціальна ізоляція, які стали нормою в Європі під час пандемії COVID-19, призвели до зменшення випадків захворювання на грип минулої зими. У світі сезонний грип вбиває близько 650 тис. людей на рік, згідно з даними ЄС.

У грудні кількість випадків грипу в європейських відділеннях інтенсивної терапії стабільно зростала до 43 в останній тиждень року.

Це значно нижче допандемічного рівня – наприклад, щотижневі випадки грипу в відділеннях реанімації досягали піку понад 400 на тому ж етапі в 2018 році.

Але це значне збільшення порівняно з минулим роком, коли за весь грудень у відділенні реанімації був лише один випадок грипу, свідчать дані.

Повернення вірусу може стати початком надзвичайно тривалого сезону грипу, який може розтягнутися на літо, – вважає провідний експерт Європейського центру профілактики та контролю захворювань з грипу Пасі Пенттінен.

Він зазначив, що якщо ми почнемо скасувати всі заходи безпеки, його дуже хвилює грип, оскільки населення Європи тривалий час не циркулювало між собою.

«Твіндемія» може призвести до надмірного навантаження на системи охорони здоров’я.

Згідно з даними, опублікованими минулого тижня міністерством охорони здоров’я Франції, три регіони Франції, включаючи регіон Парижа, стикаються з епідемією грипу. Інші перебувають у передепідемічній фазі. Цього сезону у Франції наразі зафіксовано 72 серйозні випадки грипу, шість смертей.

Новий штам грипу

Ситуацію ускладнює те, що домінуючим штамом грипу, який циркулює цього року, є H3 вірусу А, який зазвичай викликає найважчі випадки серед літніх людей.

Пенттінен сказав, що ще зарано робити остаточну оцінку вакцин проти грипу, оскільки для реальних аналізів потрібна більша кількість хворих. Але лабораторні тести показують, що вакцини, доступні цього року, «не будуть оптимальними» проти H3.

Здебільшого це пов’язано з тим, що минулого року, коли було ухвалено рішення щодо складу вакцин, вірус циркулював дуже мало або взагалі не циркулював, що ускладнювало виробникам вакцин передбачення, який штам буде домінуючим у майбутньому сезоні грипу.

Вакцини проти грипу щороку адаптуються, щоб зробити їх максимально ефективними проти вірусів грипу. Їх склад визначається за шість місяців до початку сезону грипу на основі циркуляції вірусів у протилежній півкулі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?