Європарламент покарав депутатів після скандалу з окупованим Кримом
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент покарав депутатів після скандалу з окупованим Кримом

Європарламент покарав депутатів після скандалу з окупованим Кримом
Джерело:  online.ua

Європарламент через майже рік після скандальної поїздки окремих євродепутатів на "вибори" в окупований Крим вирішив покарати порушників за ігнорування керівних принципів блоку. Вісьмох депутатів включили в "чорний" список і заборонили їм брати участь в офіційних місіях ЄП по спостереженню за виборами до кінця 2021 року.

Джерело: EU Observer

Відомо, що під покарання потрапили п'ятеро французьких депутатів: Вірджіні Жорон, Ерве Жювіньї, Жан-Лін Лакапель, Тьєррі Маріані і Філіп Олів'є. Саме вони влітку минулого року самовільно їздили окупований Крим з "спостережною місією", щоб "детально ознайомитися з процесом волевиявлення кримчан" під час влаштованого Росією "референдуму" про внесення змін до Коснтітуцію РФ.

Як відомо, РНБО України після цієї поїздки ввів санкції проти французьких депутатів. Крім того, потрапивший в "чорний список" ЄП французький депутат Тьєрі Маріані був внесений в базу українського миротворця. Він неодноразово відвідував окупований Крим, називаючи його "історичною частиною Росії" і закликаючи Євросоюз скасувати санкції проти РФ за окупацію

Реакція Росії на рішення Європарламенту

У Росії рішення Європарламенту назвали "зачисткою інакомислячих і репресіями". Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький поскаржився на "русофобську істерію" і нібито відсутність демократії в ЄП.

До речі, сам Маріані вже заявив, що всупереч забороні продовжить моніторингову діяльність. У вересні він збирається їхати в Росію для присутності на виборах в Держдуму.

Скандальна поїздка євродепутатів до Криму

30 червня минулого року група євродепутатів Франції несподівано для всіх вирішила поїхати на окупований український півострів, щоб оцінити результати незаконного голосування за зміну Конституції РФ.

Європарламент відхрестився від цього скандалу. Там назвали поїздку євродепутатів в окупований Крим "приватним візитом", зазначивши, що "це не офіційна делегація Європейського парламенту".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?