Європарламент схвалив жорсткі санкції проти режиму Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент схвалив жорсткі санкції проти режиму Лукашенка

Європарламент схвалив жорсткі санкції проти режиму Лукашенка
Джерело:  online.ua

10 червня Європарламент прийняв резолюцію про якнайшвидше введення нових персональних і секторальних санкцій проти режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка, в тому числі відключення Білорусі від системи SWIFT.

Джерело: пресслужба ЄП

Нову резолюцію санкції відносно Білорусі підтримали 626 європарламентарів, 16 проголосували "проти" і 36 "утрималися". Цим документом автори закликали ЄС в терміновому пгорядке покарати причетних до примусової посадки літака в Мінську і затримання журналіста Романа Протасевича. Євродепутати рішуче засудили викрадення літака авіакомпанії Ryanair як акт державного тероризму і заклшикали негайно звільнити Протасевича і Софію Сапегу, а також всіх інших політичних в'язнів.

Нові санкції проти Білорусі - що пропонує Європарламент

Євродепутати рекомендували терміново привести у виконання четвертий пакет санкцій, в списку якого вказані особи, причетні до електоральних махінацій і порушення прав людини в Білорусі. У їх числі судді і співробітники правоохоронних органів, які брали участь у затриманні та притягненні до відповідальності опозиціонерів. Окремо автори резолюції також закликали ввести санкції проти тележурналіста Марата Маркова, який брав резонансне інтерв'ю у затриманого Протасевича.

Також ЄП пропонує:

  • заборонити європейським фінансовим інститутам купувати облігації або інші фінансові інструменти уряду Білорусі;

  • відключити Білорусь від платіжної системи SWIFT;

  • ввести санкції проти нафтовидобувної і калійної промисловості, виробництва сталі і деревообробної промисловості Білорусі;

  • припинити співпрацю європейських компаній, зокрема Siemens, з білоруськими партнерами, а також передачу технологій;

  • припинити співпрацю з державними білоруськими банками.

Резолюція також вимагає відсторонення Білорусі від участі в міжнародних спортивних організаціях та міжнародних заходах, включаючи чемпіонати Європи та світу, й Олімпійські ігри в Токіо. Депутати Європарламенту також закликають УЄФА забрати права на трансляцію Євро-2020 у білоруського державного телебачення.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич та його дівчина-росіянка Софія Сапега— їх відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка — і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?